Polenta po koroško z žitno kavo
Polenta je odlična jed in ni samo za priloge, ampak tudi za zajtrk. Ko sem bila še otrok, mi je dedi, ki je bil avstrijski Korošec, naredil polento po koroško z žitno kavo za zajtrk. Ko smo bili otroci, smo skoraj vsi jedli polento z žitno kavo. Če ste jo jedli tudi vi, si pričarajte nazaj spomine na otroštvo s polento in žitno kavo. Ali pa jo poskusite in se prepričajte kako zelo okusna je. 🙂
Pripomočki za polento po koroško z žitno kavo:
- posoda za pripravo polente
- posoda za gretje vode
- merilna žlička ali merilni lonček
- 1 čajna skodelica (1 dl)
- kuhalnica
Sestavine za polento po koroško z žitno kavo
Za 1 osebo
Za polento:
- 250 ml vode
- 1 čajna skodelica instant polente
- ščepec soli
In še za žitno kavo:
- 1 žlica ječmenove kave (lahko tudi katere koli druge žitne kave)
- 1 dll vroče vode
- 1 dl rastlinskega mleka (lahko je tudi navado mleko)
Kako pripravim polento po koroško z žitno kavo
V manjšo posodo nalijem vodo in jo dam na štedilnik da zavre.
Ko se voda greje, postavim istočasno tudi večjo posodo na štedilnik. V posodo stresem polento in jo mešam z kuhalnico toliko časa, da zadiši po polenti. Ko voda v drugi posodi že skoraj zavre, jo zlijem k polenti in ter jo zmešam (previdno pri zlivanju vode, da se ne opečete, ker začne voda brbotati).
Posodo odstavimo in naredim še žitno kavo.
V manjši posodi zavrem vodo in jo vlijem v čajno skodelico kamor sem dala žličko žitne kave.
Žitni kavi dodam še malo rastlinskega napitka in nato prelijem čez polento, katero sem že dala v skodelico v kateri jed postrežem.
In polenta po koroško z žitno kavo mi spomine na otroštvo pričara. 🙂
Poglejte si še moje druge ideje za zajtrke:
- prosena kaša za zajtrk, primerna za vegane
- pirino-ajdove palačinke brez jajc
- veganski vaflji
- veganske palačinke z meto
- ajdova kaša za zajtrk
- veganske pirine palačinke za najmlajše
- skutine palačinke z banano
- veganski šmorn z rozinami
- veganske riževe palačinke z jabolki