Veganski šmoren z rozinami
Veganski šmoren ali cesarski praženec z rozinami je zelo okusen in nasiten zajtrk. Pri nas ga zelo radi jemo ob vikendih, ko imamo malo več časa za pripravo in, ko je zajtrk res umirjen in lahko počasi pojemo.
Veganski šmoren je narejen iz ovsenega mleka, pirine moke in rozin. Rozine so sladke tako, da ne potrebujete nobenega sladkorja. Kdor želi, si lahko doda še malo sladila. Za dodatek si jaz ponavadi narežem zraven še banano ter dodam sezonsko sadje oz. jagodičevje. Čez šmoren si posujem še kokosovo moko.
Poizkusite veganski šmoren z rozinami, saj verjamem, da vam bo všeč!
Pripomočki za veganski šmoren z rozinami:
- posoda za mešanje
- metlica
- merilna žlička
- tehtnica
- žlička
- ponev premera 24 cm
- obračalka oz. lopatica
Sestavine za veganski šmoren z rozinami
Za 2 osebi:
- 150 g pirine moke
- 300 ml ovsenega napitka
- pol žličk vinskega kamna
- ščepec soli
- po želji sladilo
- pol žličke vanilje v prahu (lahko tudi vaniljev sladkor)
- pest rozin
- kokosova maščoba oz. olje za peko
In po želji še:
- jagodičevje
- banana
- kokosova moka
Kako pripravim veganski šmoren z rozinami
Vse suhe sestavine odmerim v posodo (vinskega kamna ne smemo dati hkrati s soljo) ter dolijem ovsen napitek. Vse skupaj zmešam z metlico. Ponev premažem s kokosovo maščobo (ali drugo maščobo, ki jo uporabljate za peko), počakam, da se malo segreje in vanjo zlijem pripravljeno maso. Omleto pečem toliko časa, da se pričnejo delati mehurčki (cca. 5 minut) in, da je zgoraj že skoraj pečena. Obrnem še enkrat in še par minut pečem.
Omleto obrnem nazaj na prvo stran, saj jo bom tako malo lažje razkosala ter jo s plastično ali leseno lopatico razkosam tako kot je vidno na sliki, da dobim šmoren. Šmoren še malo popečem v posodi.
Veganskemu šmornu okus popestri še banana in razno jagodičevje, ki ga po želji lahko posujemo čez.
Želim vam lep začetek dneva in dober tek!