Parmezanova omleta z zelišči
Print Friendly, PDF & Email

Tole je preprost, hitro pripravljen in dišeč zajtrk. Za 2 osebi potrebujemo 3 jajca, ki jih razžvrkljamo, začinimo s soljo in jim dodamo zelišča, ki poskrbijo za veliko dišave in okusa. Piko na i pa tej omleti daje parmezan, ki mora biti sveže nariban, da je jed res okusna. Verjemite mi, ko boste enkrat kupili kos parmezana in ga poskusili (kar malo odlomili ali odrezali en košček), se vam bo stopil v ustih, začutili pa boste rahlo pikantno aromo, ki zna skorajda čisto rahlo zapeči po jeziku. Tega pri vnaprej naribanem, pakiranem parmezanu ne boste nikoli čutili, zato prisegam na sveže riban parmezan. 😉

Pripomočki za parmezanovo omleto z zelišči:

  • skledica ali posoda za mešanje
  • vilice ali metlica
  • ribežen
  • ponev
  • kuhinjska lopatka

Sestavine za parmezanovo omleto z zelišči:

Za 2 osebi:

  • 3 jajca
  • 15 g parmezana
  • ščep soli
  • ščep suhega majarona, origana in rožmarina
  • par kapljic olja za peko omlete

Postopek za parmezanovo omleto z zelišči:

Za zajtrk, ki je pripravljen v nekaj minutah, potrebujemo le par sestavin in pripomočkov, zato je idealen tudi za takrat, ko nimamo veliko časa, obenem pa se bomo dobro najedli. V skledo ali višjo posodo ubijemo 3 jajca in jih razžvrkljamo z vilicami ali metlico.

Vzamemo kos parmezana in ga približno 15 g (majhna pest ali približno 2 žlici) naribamo v posodo z jajci. Premešamo.

Jajca solimo in jim dodamo ščep posušenega majarona, origana in rožmarina, po želji pa seveda lahko uporabimo tudi druga zelišča ali jih zamenjamo s svežimi, če jih imamo na voljo. Pri soljenju ni dobro pretiravati, saj je že parmezan slan.

Ponev postavimo na štedilnik, ga vklopimo, dodamo nekaj kapljic olja in ko se ta segreje, maso za parmezanovo omleto vlijemo v ponev.

Na zmerni temperaturi omleto pečemo par minut, točen čas je odvisen od debeline omlete, ta pa od velikosti ponve. Če imamo manjšo ponev, lahko maso razdelimo na dva dela in spečemo dve manjši parmezanovi omleti. Nato s kuhinjsko lopatko omleto previdno obrnemo in jo zapečemo še na drugi strani.

Ko je parmezanova omleta pečena, jo prestavimo na krožnik, po želji posujemo s še nekaj parmezana in ponudimo s kosom kruha. Zraven lahko ponudimo tudi skledo solate in že imamo odlično malico, večerjo ali preprosto, a nasitno in okusno kosilo. 😉

Dober tek!

Če imate radi jajca, si privoščite še:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor