Hemendeks
Print Friendly, PDF & Email

Hemendeks je preprosta, okusna večerja, lahko pa tudi nedeljski zajtrk, ki nas bo nasitil za kar nekaj časa. Gre za izpeljanko iz angleškega poimenovanja za jajca in šunko, torej “ham and eggs”. Hemendeks so jajca na oko in šunka, ki jih spečemo skupaj in ponudimo s kosom najljubšega kruha. Ta jed me spominja na otroštvo, saj jo je ati pogosto jedel, ko se je zvečer vrnil z dela. Tako lepo je dišalo iz kuhinje, da se je tudi meni zljubilo en košček hemendeksa. Ampak najslajši del te jedi je rumenjak, ki je ravno prav pečen, da še teče in je tako dober! Ati mi je vedno prepustil prvi (in še kakšen) grižljaj rumenjaka in šunke, beljak sem pa raje pustila njemu, saj mi ni tako teknil. 🙂

Pripomočki za hemendeks:

  • ponev
  • štedilnik
  • kuhinjski čopič

Sestavine za hemendeks:

Za 1 osebo:

  • 2 jajci
  • 2 ali 3 rezine šunke (približno 50 g)
  • sol po okusu (lahko izpustimo)
  • pol žličke olja
  • kos poljubnega kruha

Postopek za hemendeks:

Priprava hemendeksa je nadvse enostavna in potrebujemo le nekaj minut časa. Ponev postavimo na štedilnik in ko postane vroča, vanjo vlijemo pol žličke olja, ki ga razmažemo s pomočjo kuhinjskega čopiča. Na dno vroče ponve položimo par rezin šunke.

V dobri minutki bo zaradi vročine postala temnejša in robovi se bodo začeli vihati.

Ko je šunka popečena, je čas, da dodamo jajca. Jajce preprosto vzamemo v roke, z njim previdno, a odločno udarimo ob pult ali rob ponve, da lupina poči in vsebino izlijemo na šunko. Nato enako storimo še z drugim jajcem.

Pečemo še 1-2 minutki, da beljak zakrkne in postane bel, rumenjak pa se v tem času speče le na pol in bo, ko ga bomo jedli, še tekoč in tako okusen! Ravno to je skupaj s šunko in koščkom kruha tako dobro pri hemendeksu.

Hemendeks je pripravljen. Po želji ga lahko posolimo, a ni potrebno, saj je slana že šunka. Ponudimo ga lahko kar v ponvi, le pazimo, da se ne opečemo, ali pa ga serviramo na krožnik.

Najokusnejši je prvi grižljaj, ko kos kruha pomočimo v rumenjak, da se razlije in zraven pojemo malo šunke. Njam!

Če imate radi jajca, poskusite še te jedi:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor