Jajce na potičko
Print Friendly, PDF & Email

Vsi poznamo jajce na oko, kaj pa jajce na potičko? To je preprosta in nasitna jed mojega otroštva, ki najbolj tekne za zajtrk. Pripravljala mi jo je stara mama, ko sem bila pri njej v varstvu. Gre za pečeno žvrkljano jajce, posuto s sladkorjem, zraven pa se ponudi rezina kruha in kakav ali bela kava.

Pripomočki za jajce na potičko:

  • skledica
  • vilica
  • ponev
  • kuhinjska lopatka

Sestavine za jajce na potičko (za 1 osebo):

  • 2 jajci
  • ščepec soli
  • 1 žlica sladkorja
  • maščoba za ponev

Postopek za jajce na potičko:

Jajce na potičko se pripravi res zelo enostavno. Jajci preprosto ubijemo v skledico in ju razžvrkljamo ter dodamo ščepec soli in še enkrat dobro premešamo.

Pripravimo si ponev in jo namastimo. Sama najraje uporabim ponev s teflonasto prevleko, ki jo namastim res čisto malo. Za bolj enakomeren nanos maščobe uporabim kuhinjski čopič, če ga nimamo, pa si lahko pomagamo tudi s kuhinjsko brisačko. Ko je ponev dobro segreta, vanjo vlijemo razžvrkljani jajci. Na toploti bo zmes seveda zakrknila, rahlo spremenila barvo in narasla.

Jajce na potičko pečemo par minut na eni strani, potem pa ga z lopatko previdno obrnemo, da se zlato-rjavo zapeče še na drugi strani. Temperaturo pri tem rahlo zmanjšamo, da se nam jajce na potičko ne zažge, znotraj pa bi bilo še surovo. Pečemo še nekaj minutk in ko opazimo, kako lepo je zmes narasla in kako postaja rjavkasto zapečena, jo previdno zvrnemo na krožnik. Čez takoj posujemo žlico sladkorja in jed postrežemo. Najboljša je namreč še vroča, saj toplota rahlo stopi sladkor. Zraven zelo tekne rezina najljubšega kruha; ko sem bila majhna, sem zraven vedno jedla bel kruh, zdaj pa si raje privoščim kakšno drugo vrsto, recimo pol ajdove žemljice. Mama mi je poleg jajčka na potičko, kot smo mu pravili, vedno pripravila še topel napitek, običajno je bil to kakav ali bela kava, ki po mojem okusu tekne še bolj.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor