Hren za zajtrk
Print Friendly, PDF & Email

Hren za zajtrk je nekaj posebnega in izredno zdravega za telo. Ko boste poskusili hren za zajtrk si ga boste zagotovo ponovno zaželeli. Korenina hrena je z malo kulinarične domišljije vsestransko uporabna kot dodatek mesnim jedem, omakam, namazom, uporabni so tudi mladi list hrena. Ljudsko izročilo pravi, da je korenino najbolje uživati v mesecih, ki v svojem imenu vsebujejo črko “R”. Takrat je vsebnost zdravilnih učinkovin najvišja. Ravno v teh mesecih je infekcij dihal največ in hrenova korenina se kar sama ponuja kot super živilo, ki raste pred domačim pragom. Več o zdravilnih lastnostih hrena preberite na dnu recepta v prehranskem komentarju. Korenino in liste hrena v zdravilne namene uživajte zmerno vendar pogosto.

Hren za zajtrk – pripomočki:

  • kozarec ali vaza z vodo za hrambo korenine
  • nož za čiščenje zelenjave
  • lupilec
  • ostro strgalo
  • krožnik ali pladenj za serviranje

Hren za zajtrk – sestavine:

  • hrenova korenina
  • korenje
  • kitajsko zelje
  • (po želji tudi druge vrste solate ali radiča)

Čas priprave nekaj minut.

Hren za zajtrk – postopek priprave:

Če je korenina hrena debelejša jo boste z lahkoto očistili z lupilcem za krompir. Tanjše, pogosteje domače korenine hrena pa bodo za čiščenje zahtevale tudi manjši nož za čiščenje zelenjave. Korenino očistite neposredno pred uporabo saj vsebuje veliko hlapnih učinkovin.

Pripravite servirni krožnik ali pladenj in kar direktno nanj na tanke lističe naribajte očiščeno korenino hrena. Ostanek korenine spet pospravite v hladilnik ali kozarec vode.

Očistite in primerno narežite tudi ostalo zelenjavo, ki jo nameravate uporabiti. Sama sem tokrat izbrala korenje in kitajsko zelje. Pogosto dodam tudi liste domačega radiča ali mladega regrata. Ponudite ob slanem zajtrku.

Hren za zajtrk lahko ponudite s kuhano šunko in jajcem za Velikonočne praznike. Takšna priloga se poda tudi k skutnim namazom, suhim klobasam, siru ali celo jetrnim paštetam.

Poskusite tudi hren malo drugače ob skuti in trdo kuhanih jajcih.

Pameten nasvet
Hrenovo korenino do uporabe hranite v kozarcu vode tako, da je popolnoma pokrita s tekočino, v hladilniku v zaprti posodi ali zavito v vlažni papirnati brisači in vrečki. Ob nepravilnem hranjenju hitro izgubi tekočino in postane suha ter neprimerna za ribanje in strganje. Zaradi izredno hlapnih sestavin tudi hitro izgubi svojo ostrino, zato jo lupite, ribajte in strgajte neposredno pred uporabo. Očistite je le toliko, kot jo boste uporabili ostanek korenine pa shranite nazaj v vodo ali zaprto posodo, da se ne izsuši.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Hren je trajnica iz družine križnic (kot zelje ali gorčica), ki izvira iz jugovzhodne Evrope in zahodne Azije. Užitni so tako mladi listi kot korenina, ki vsebuje vlaknine ter malo kalorij in maščob. Uživanje hrena izboljšuje imunsko odpornost (ščiti pred prehladnimi obolenji), razkužuje dihalne poti, pospešuje prekrvavitev, pomaga pri lažji prebavi. Slednje je še en razlog zakaj hren uživati ob obilnih velikonočnih pojedinah. Korenina hrena ima tudi antibiotične in antibakterijske lastnosti, spodbuja tudi izločanje seča in na ta način čisti kri in telo. V večjih količinah lahko draži želodec, črevesje in ledvica, zato ga bolniki z vnetji prebavil ali razjedami raje ne uživajte. Zdravilne učinke hrena pripisujejo tudi encimu peroksidaza. Le ta deluje kemoterapevtsko in proti strjevanju krvi, zato ga tisti, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi naj uživajo zmerno. Deluje tudi kot naravni konzervans. Korenina hrena je poleg naštetih lastnosti tudi dober vir vitamina C, kalija, vitamina B1, B6, železa, kalcija, magnezija in fosforja. Zaradi svoje sestave in lastnosti je korenina hrena odlična tudi za diabetike.
Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor