Kuhan kostanj
Print Friendly, PDF & Email

Kuhan kostanj je poslastica jesenskega časa. Lahko ga zaužijemo tudi surovega, toda surov kostanj ima trpek okus. Zato ga le skuhajte in uživajte v njegovem sladkem okusu.
Kostanj vsebuje vitamine A, D, B12, C, B6, natrij in kalij. Kuhan kostanj olupimo in ga jemo samostojno, lahko pa iz njega pripravimo priloge, pireje, nadeve za testenine in peciva.

Pripomočki za nabiranje in kuhanje kostanja:

  • košara za nabiranje
  • posoda za pranje
  • lonec za kuhanje
  • štedilnik
  • skleda
  • nož
  • krožnik

Sestavine za kuhanje kostanja

Za dve osebi:

  • 400 g kostanja
  • voda (toliko, da prekrije kostanj v posodi)
  • kavna žlička soli

Postopek kuhanja kostanja

Kostanj preberemo, odstranimo slabe, velikokrat tudi ogrizene plodove, ga operemo in damo kuhati v lonec, kostanj takoj posolimo, saj sol naredi, da so plodovi okusno sladki. Lonec pokrijemo, da se para ne širi po kuhinji in nam ne povzroča vlage.

Kuhamo na zmernem ognju 45 minut, poizkusimo, če je kostanj kuhan tako, da ga olupimo in, če je mehak in prijetno sladak vodo odlijemo.

Kostanj olupimo in uživamo v okusu. Če pa ga ponudimo gostom, ga ne olupimo, ampak jim ponudimo nož in posodo za olupke, da si ga sami sproti lupijo.

Če imate radi kostanj, potem si oglejte tudi recept za pečen kostanj.

Kostanj je plod iz gozda ali nasada, naberimo ga toliko kot ga bomo potrebovali, ostalo pustimo za gozdne prebivalce. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 24 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor