Arancini z mozzarello
Print Friendly, PDF & Email

Arancini z mozzarello prihajajo iz Italije, natančneje s Sicilije. Gre za riževe kroglice, polnjene z mozzarello (lahko tudi s čim drugim), panirane v drobtinah in ocvrte. Ti slastni prigrizki so dobili ime po pomarančah, saj njihova oblika in barva po cvrtju zelo spominja na pomaranče. V vzhodni Siciliji so arancini polnjeni z mesnim ragujem in imajo stožčasto obliko, kar predstavlja vulkan Etno.

Arancini z mozzarello – pripomočki:

  • večja posoda
  • žlica / kuhalnica
  • 3 posodice (paniranje)
  • ponev za cvrtje (pekač in peki papir)
  • penovka

Arancini z mozzarello – sestavine:

Sestavine so za 12-14 arancinov – odvisno, kako velike žogice naredimo.

  • 1 kg kuhanega riža
  • 100 g krušnih drobtin
  • 2 celi jajci
  • večji ščepec soli in popra
  • mozzarella (mini)
  • rastlinsko olje

Paniranje:

  • nekaj žlic bele moke
  • 1-2 jajci
  • nekaj žlic vode (ali mleka)
  • nekaj žlic drobtin
  • ščepec popra, mlete rdeče paprike

Arancini z mozzarello – postopek:

V posodo damo 1 kg kuhanega riža. Običajno se uporablja beli riž. Riž skuhamo po navodilih z embalaže. Pomagamo si lahko z natančnimi navodili, ki so zapisana tukaj. Dodamo 2 jajci, 100 g krušnih drobtin ter večji ščepec soli in popra.

Vse skupaj dobro premešamo, da se sestavine med seboj povežejo. Z veliko žlico zajamemo maso in z rokami oblikujemo kroglico, naredimo jamico in vanjo potisnejo mini mozzarello. Če uporabimo mozzarello v večjem kosu, jo enostavno prej narežemo na manjše kose. 

Oblikujemo kroglice in pazimo, da je sir lepo na sredini, saj bi v nasprotnem primeru lahko med cvrtjem stekel iz kroglic.

V treh skodelicah si pripravimo sestavine za paniranje: belo moko, stepeno jajce (lahko dodamo malce vode ali mleka in tako dobimo večjo količino) ter krušne drobtine, ki smo jim primešali malce mletega popra in mlete rdeče paprike. Kroglice paniramo; najprej jih povaljamo v moki, nato potopimo v stepeno jajce in na koncu povaljamo v drobtinah.

Tako pripravljene lahko naredimo na zalogo in jih shranimo v skrinji. V tem primeru jih zložimo na manjši pekač, obložimo s peki papirjem in jih za nekaj časa postavimo v skrinjo. Ko zmrznejo, pa jih spakiramo v vrečko.

Panirane kroglice ocvremo v vročem rastlinskem olju. Cvremo jih približno 5 minut. Če želite, jih lahko spečete tudi v pekaču, obloženim s peki papirjem ter v segreti pečici na 180 °C. V tem primeru jih premažite z maščobo s pomočjo čopiča ter pecite dobrih 15 minut, v predhodno ogreti pečici.

Arancini so v južni Italiji prigrizek. Kupimo jih lahko skoraj na vsakem vogalu. Pojemo jih v lokalu ali vzamemo s sabo. Če jih pripravimo doma, so lahko tudi glavna jed, zraven pa postrežemo solato ali kakšno omako. Predlagam, da poskusite kitajsko zelje s pomarančo , kuhano zelenjavo nad vodno paro, ki jo pripravimo zares hitro in enostavno ali brstični ohrovt.

Dober tek!

Če imate radi zanimive prigrizke (finger food), poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor