Riž kot v kitajski restavraciji
Print Friendly, PDF & Email

Kuhan riž je enostavna priloga, ki se poda tako k mesnim kot zelenjavnim jedem. Poznamo ga nešteto vrst, zato je prav, da se držimo navodil za kuhanje, ki so navedena na embalaži. Kljub temu pa je dobro poznati nekaj osnovnih pravil, da bo naš riž takšen, kot nam ga postrežejo v kitajski restavraciji.

Riz-kot-v-kitajski-restavraciji

Riž kot v kitajski restavraciji – pripomočki:

  • večje gosto cedilo
  • kozica za kuhanje
  • kuhalnica ali večja žlica
  • skodelica za kavo
  • čajna žlica

Riž kot v kitajski restavraciji – sestavine:

Riz-kot-v-kitajski-restavraciji-1Za 2 osebi:

  • 1 kavna skodelica riža (za kuhanje)
  • 2 kavni skodelici vode
  • dobra polovica čajne žlice soli

Riž kot v kitajski restavraciji – postopek:

Pristavimo kozico z 2 kavnima skodelicama vode. Kuhamo pokrito do vretja; tik pred vretjem pa vodo solimo z dobro polovico čajne žličke soli. Če bomo solili prej, bomo čakali dlje časa, da voda zavre. Medtem ko segrevamo vodo, v gostem cedilu pod tekočo hladno vodo operemo eno kavno skodelico riža. Uporabimo riž za kuhanje.

Riz-kot-v-kitajski-restavraciji-2

Kavno skodelico opranega riža stresemo v krop in premešamo. Kuhamo odkritega, na nizki temperaturi. Običajno kuhamo riž od 8 do 15 minut, odvisno od vrste riža. Upoštevamo navodila glede časa kuhanja, ki so navedena na embalaži.

Riz-kot-v-kitajski-restavraciji-3

Riž med kuhanjem naraste za približno trikrat. Vmes ga narahlo premešamo. Če bomo mešali preveč intenzivno, bo riž “capast”.

Riz-kot-v-kitajski-restavraciji-4

Boljše kvalitete kot je riž, več vode bo posrkal vase. Seveda pa nekaj vode tudi izpari. Ko se izteče čas kuhanja oz. ko riž posrka vso vodo, izklopimo štedilnik in riž pokrijemo s pokrovko. Pustimo ga počivati vsaj 15 minut preden ga postrežemo. Odlično se h kuhanemu rižu poda sladko-kisla omaka po kitajsko.

Riz-kot-v-kitajski-restavraciji-5

Kuhan riž postrežemo v segreti posodi. Če ste ljubitelji riža, poskusite tudi indijski riž s karijem.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor