Mešana solata z bučno-jogurtovim prelivom
Mešana solata je prava paša za oči, pa tudi naše brbončice se jo razveselijo. Lahko jo pripravimo kot samostojni obrok ali pa jo postrežemo k drugim jedem.
Mešana solata z bučno-jogurtovim prelivom – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- manjša skodelica
- žlička
- skodelica za solato
- 2 žlici
Mešana solata z bučno-jogurtovim prelivom – sestavine:
Količino sestavin prilagodimo številu oseb in okusu:
- paradižnik
- paprika
- korenček
- sir mozzarella
- gosti navadni jogurt ali kisla smetana
- bučno olje
- sveži listi bazilike
- posušena bazilika
- sol
- poper
- po želji: cvetovi kapucink, svež peteršilj, kreša …
Mešana solata z bučno-jogurtovim prelivom – postopek:
Paradižnik operemo, osušimo in narežemo na poljubne kose.
Oprani papriki izdolbemo semena ter jo narežemo na manjše kose.
Dodamo na kolobarje narezan korenček ter na drobno narezano svežo baziliko. Po želji lahko dodamo še kakšno poljubno sestavino: krešo, svež peteršilj, rukolo itd.
Sir mozzarello narežemo na poljubne kose ali uporabimo mozzarello v kroglicah.
Bučno-jogurtov preliv za mešano solato pripravimo iz gostega navadnega jogurta (ali kisle smetane), bučnega olja in začimb. V manjšo skodelico damo nekaj žlic jogurta.
Prilijemo nekaj žlic bučnega olja, dodamo ščepec posušene bazilike, popra in soli ter vse skupaj dobro premešamo.
Mešano solato prelijemo z bučno-jogurtovim prelivom in jo premešamo, da se preliv lepo porazdeli.
Da bo mešana solata z bučno-jogurtovim prelivom še bolj slastna, lahko dodamo nekaj cvetov kapucink (ki so mimogrede užitni) ter vejico bazilike.
Če imate radi paradižnik, poskusite tudi paradižnikovo solato s hrustljavimi koščki toasta.