Špinačne kroglice
Print Friendly, PDF & Email

Špinačne kroglice so majhni prigrizki, ki spadajo med “finger food”. Torej med prigrizke, ki jih jemo z rokami oz. prsti. Špinača jim daje pastelno zeleno barvo in vabi, da jih poskusimo. Jemo lahko tople ali hladne. Postrežemo jih lahko tudi kot prilogo k drugim jedem.

Špinačne kroglice – pripomočki:

  • večja posoda
  • žlica
  • ribež
  • pekač
  • peki papir
  • čopič

Špinačne kroglice – sestavine:

Sestavine so za približno 25 kroglic.

  • 200 g svežega sira (npr. Philadelphia ali podobno)
  • 1 jajce
  • 250 g špinače
  • cca 6-8 žlic krušnih drobtin
  • sol, poper (po okusu)
  • 2 žlici naribanega sira (npr. edamec)
  • olivno olje (za premaz)

Špinačne kroglice – postopek:

V posodo damo 200 g svežega sira. Uporabimo Philadelphio ali kakšen podoben kremast sveži sir. Dodamo 1 celo jajce, sol in poper po okusu ter nekaj žlic krušnih drobtin. Premešamo.

Na drobno naribamo 2 zvrhani žlici sira (npr. edamec ali podobno) ter ga dodamo v maso in premešamo.

Sedaj dodamo še špinačo – glavno sestavino špinačnih kroglic brez moke. Uporabimo svežo ali zamrznjeno. Svežo najprej blanširamo, odcedimo in na drobno sesekljamo. Zamrznjeno pa odtalimo in dodamo k masi.

Dobro premešamo in postopoma dodajamo krušne drobtine, da je masa takšna, da lahko oblikujemo kroglice.

Pekač obložimo s peki papirjem in nanj zlagamo špinačne kroglice. Kroglice ne bodo narasle, zato jih lahko zlagamo eno poleg druge. Premažemo jih z olivnim oljem. Pečemo jih 15 minut v predhodno ogreti klasični pečici na 180° C.

Špinačne kroglice so slastne tople ali ohlajene. Postrežemo jih kot samostojne prigrizke ali kot prilogo k drugim jedem. Zraven se odlično podajo mesni polpeti z rižem, nabodala Italija ali palčke grisini s pršutom.

Dober tek!

Ljubitelji špinače lahko iz špinačnih palačink pripravite tudi pravo gurmansko ploščo s prigrizki – smrečico iz palačink.

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor