Špinačne kroglice
Špinačne kroglice so majhni prigrizki, ki spadajo med “finger food”. Torej med prigrizke, ki jih jemo z rokami oz. prsti. Špinača jim daje pastelno zeleno barvo in vabi, da jih poskusimo. Jemo lahko tople ali hladne. Postrežemo jih lahko tudi kot prilogo k drugim jedem.
Špinačne kroglice – pripomočki:
- večja posoda
- žlica
- ribež
- pekač
- peki papir
- čopič
Špinačne kroglice – sestavine:
Sestavine so za približno 25 kroglic.
- 200 g svežega sira (npr. Philadelphia ali podobno)
- 1 jajce
- 250 g špinače
- cca 6-8 žlic krušnih drobtin
- sol, poper (po okusu)
- 2 žlici naribanega sira (npr. edamec)
- olivno olje (za premaz)
Špinačne kroglice – postopek:
V posodo damo 200 g svežega sira. Uporabimo Philadelphio ali kakšen podoben kremast sveži sir. Dodamo 1 celo jajce, sol in poper po okusu ter nekaj žlic krušnih drobtin. Premešamo.
Na drobno naribamo 2 zvrhani žlici sira (npr. edamec ali podobno) ter ga dodamo v maso in premešamo.
Sedaj dodamo še špinačo – glavno sestavino špinačnih kroglic brez moke. Uporabimo svežo ali zamrznjeno. Svežo najprej blanširamo, odcedimo in na drobno sesekljamo. Zamrznjeno pa odtalimo in dodamo k masi.
Dobro premešamo in postopoma dodajamo krušne drobtine, da je masa takšna, da lahko oblikujemo kroglice.
Pekač obložimo s peki papirjem in nanj zlagamo špinačne kroglice. Kroglice ne bodo narasle, zato jih lahko zlagamo eno poleg druge. Premažemo jih z olivnim oljem. Pečemo jih 15 minut v predhodno ogreti klasični pečici na 180° C.
Špinačne kroglice so slastne tople ali ohlajene. Postrežemo jih kot samostojne prigrizke ali kot prilogo k drugim jedem. Zraven se odlično podajo mesni polpeti z rižem, nabodala Italija ali palčke grisini s pršutom.
Dober tek!
Ljubitelji špinače lahko iz špinačnih palačink pripravite tudi pravo gurmansko ploščo s prigrizki – smrečico iz palačink.