Špinačne kroglice
Print Friendly, PDF & Email

Špinačne kroglice so majhni prigrizki, ki spadajo med “finger food”. Torej med prigrizke, ki jih jemo z rokami oz. prsti. Špinača jim daje pastelno zeleno barvo in vabi, da jih poskusimo. Jemo lahko tople ali hladne. Postrežemo jih lahko tudi kot prilogo k drugim jedem.

Špinačne kroglice – pripomočki:

  • večja posoda
  • žlica
  • ribež
  • pekač
  • peki papir
  • čopič

Špinačne kroglice – sestavine:

Sestavine so za približno 25 kroglic.

  • 200 g svežega sira (npr. Philadelphia ali podobno)
  • 1 jajce
  • 250 g špinače
  • cca 6-8 žlic krušnih drobtin
  • sol, poper (po okusu)
  • 2 žlici naribanega sira (npr. edamec)
  • olivno olje (za premaz)

Špinačne kroglice – postopek:

V posodo damo 200 g svežega sira. Uporabimo Philadelphio ali kakšen podoben kremast sveži sir. Dodamo 1 celo jajce, sol in poper po okusu ter nekaj žlic krušnih drobtin. Premešamo.

Na drobno naribamo 2 zvrhani žlici sira (npr. edamec ali podobno) ter ga dodamo v maso in premešamo.

Sedaj dodamo še špinačo – glavno sestavino špinačnih kroglic brez moke. Uporabimo svežo ali zamrznjeno. Svežo najprej blanširamo, odcedimo in na drobno sesekljamo. Zamrznjeno pa odtalimo in dodamo k masi.

Dobro premešamo in postopoma dodajamo krušne drobtine, da je masa takšna, da lahko oblikujemo kroglice.

Pekač obložimo s peki papirjem in nanj zlagamo špinačne kroglice. Kroglice ne bodo narasle, zato jih lahko zlagamo eno poleg druge. Premažemo jih z olivnim oljem. Pečemo jih 15 minut v predhodno ogreti klasični pečici na 180° C.

Špinačne kroglice so slastne tople ali ohlajene. Postrežemo jih kot samostojne prigrizke ali kot prilogo k drugim jedem. Zraven se odlično podajo mesni polpeti z rižem, nabodala Italija ali palčke grisini s pršutom.

Dober tek!

Ljubitelji špinače lahko iz špinačnih palačink pripravite tudi pravo gurmansko ploščo s prigrizki – smrečico iz palačink.

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.1]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor