Pomladne peteršiljeve korenine v kozarcu
Pomladne peteršiljeve korenine v kozarcu so v kulinariki lahko zelo dobrodošel in predvsem koristen dodatek jedem. Takšen dodatek izboljša okus in prehransko vrednost. Če je zima mila peteršilj lahko prezimi na vrtu in preden vznikne nov so lističi starega še kako uporabni. Peteršilj je dvoletna rastlina in korenina naslednje leto postane žilava in po mnenju mnogih neuporabna. Pa vendar v sebi skriva zaklad, ki ga ne gre zavreči.
Pomladne peteršiljeve korenine v kozarcu – pripomočki:
- deska
- oster nož
- blender
- manjši kozarček za vlaganje
- papirnata brisača
Pomladne peteršiljeve korenine v kozarcu – sestavine:
- peteršiljeve korenine
- oljčno olje
Pomladne peteršiljeve korenine v kozarcu – postopek priprave
Peteršiljeve korenine, ki prezimijo na vrtu poberete in dobro očistite. Kakšen dan jih pustite, da nekoliko povenejo in se osušijo.
Z ostrim nožem jih narežite na rezine ter na drobno zmeljite v električnem mešalniku.
Glede na količino peteršiljevih korenin. ki so vam na voljo pripravite ustrezno velikost kozarčka za vlaganje. Na dno dodajte nekaj žličk zmletih korenin, dobro potlačite in prelijte z malo oljčnega olja.
Postopek ponavljajte tolikokrat, da porabite zmlete korenine. Preden zalijte vsebino z oljčnim oljem vsakič vsebino kozarčka dobro potlačite, tako, da iztisnete kar se da veliko zraka.
Ko napolnite kozarček do roba vsebino dobro poravnajte in s papirnato brisačo obrišite rob kozarčka.
Po vrhu nalijte oljčno olje, da preprečite dostop zraka in preprečite oksidacijo.
Pripravljeno vsebino zaprite in kozarček do porabe hranite v hladilniku.