Sočno pecivo s kislo smetano
Print Friendly, PDF & Email

Sočno pecivo s kislo smetano je slastno pecivo iz sočnega čokoladnega biskvita z izdatno kremo iz kisle smetane, sladke smetane in svežega sirčka. Vse skupaj pa je prelito s tanko plastjo mehkega čokoladnega preliva.

socno-pecivo-s-kislo-smetanoSočno pecivo s kislo smetano – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • merilna posoda za tekočine
  • 2 plastični posodi
  • ročni mešalnik z metlicama za stepanje
  • jedilna žlica
  • cedilo
  • kuhalnica
  • lopatka za torte
  • pekač 27 × 20 cm (Ikein keramični)
  • pečica (navadna)
  • srednje velika skodelica
  • oster nož
  • deska za rezanje
  • manjša kozica

Sočno pecivo s kislo smetano – sestavine:

(za pekač dimenzij 27 × 20 cm)

Biskvit:

  • 100 g gladke moke
  • 100 g sladkorja
  • 1 pecilni prašek
  • 1 zvrhana jedilna žlica kakava
  • ščep vanilje v prahu
  • 0,5 dl vode
  • 0,5 dl olja
  • 2 jajci (53 – 63 g)
  • maščoba za namastitev pekača

Krema:

  • 400 ml kisle smetane
  • 200 g svežega sira
  • 250 ml sladke smetane
  • 50 g sladkorja v prahu

Preliv:

  • 120 g temne čokolade
  • 1 dl sladke smetane

Sočno pecivo s kislo smetano – priprava:

Pripravimo in odtehtamo vse sestavine. Beljake ločimo od rumenjakov. Beljake z mešalnikom z metlicami za stepanje stepemo v čvrst sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in stepamo, dokler ne dobimo svetle, zračne mase. Masi med stepanjem počasi prilijemo vodo in olje.

socno-pecivo-s-kislo-smetanoPecilni prašek vmešamo v moko, nato vse skupaj presejemo skozi cedilo neposredno v maso iz rumenjakov iz sladkorja. Temeljito premešamo z žlico ali kuhalnico.

socno-pecivo-s-kislo-smetanoDodamo zvrhano žlico kakava in ščep mlete vanilje v prahu. Lahko uporabimo tudi vanilin sladkor, če nimamo na razpolago prave vanilje. Ponovno temeljito premešamo.

Na koncu v maso previdno vmešamo še beljakov sneg.

socno-pecivo-s-kislo-smetanoPekač namastimo z oljem in vanj vlijemo pripravljeno testo. Z lopatko za torte ga enakomerno razporedimo po pekaču. Testo damo peči v predhodno ogreto pečico na 180 ºC (navadna pečica). Biskvit pečemo 20 minut, nato naredimo preizkus z zobotrebcem. Zobotrebec zapičimo v biskvit. Če pride zobotrebec ven čist, je biskvit pečen, v nasprotnem primeru podaljšamo čas pečenja za 5 minut in ponovimo preizkus.

socno-pecivo-s-kislo-smetanoPečen biskvit vzamemo iz pečice in ga pustimo, da se ohladi kar v pekaču.

Medtem ko se biskvit ohlaja, pripravimo kremo. V plastični posodi stepemo sladko smetano. V drugi posodi zmešamom kislo smetano s svežim sirčkom ter sladkorjem v prahu. Nato vmešamo še stepeno sladko smetano. Količino sladkorja v kremi prilagodimo svojemu okusu. Lahko ga damo več ali manj, kot piše v receptu.

socno-pecivo-s-kislo-smetanoKo se biskvit ohladi, nanj nadevamo kremo in jo enakomerno razporedimo po biskvitu. Vse skupaj damo v hladilnik.

socno-pecivo-s-kislo-smetanoMedtem pripravimo čokoladni preliv. Odtehtamo čokolado in odmerimo 1 dl sladke smetane. Sladko smetano damo v kozico in jo segrejemo skoraj do vretja (ne sme zavreti). Čokolado narežemo na drobne kose in jo damo v skodelico. Čez narezano čokolado prelijemo vročo sladko smetano in počakamo, da se čokolada stopi, nato dobro premešamo s kuhalnico. Čokoladni preliv prelijemo po pecivu.

socno-pecivo-s-kislo-smetanoPecivo hranimo v hladilniku.

socno-pecivo-s-kislo-smetanoNe spreglejte:

Uživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 62 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor