Domača mocarela
Print Friendly, PDF & Email

Mocarelo jemo na veliko načinov in prav vsak način je zelo okusen. Tokrat pripravimo domačo mocarelo, za še bolj okusen obrok. Domača mocarela za pripravo ni težavna, niti vam ne bo vzela veliko časa. Potrebujemo le nekaj sestavin in potrpežljivosti. 🙂

Domača mocarela – pripomočki:

  • štedilnik
  • kozica ki drži cca. 3 litre in njen pokrov
  • manjša kozica
  • večje cedilo
  • žlica
  • kavna žlička
  • nož
  • kuhinjski termometer
  • merica za tekočine
  • srednje velika posoda
  • rokavice za enkratno uporabo
  • lopatica
  • penovka
  • čajnik ali manjša kozica

Domača mocarela – sestavine:

Za cca. 150 g mocarele:

  • 2 l surovega mleka
  • kavna žlička citronske kisline
  • ščepec ali noževa konica sirila
  • ščep soli
  • pol dl vode
  • cca. 1 l vode

Domača mocarela – postopek:

Vse sestavine si pripravimo na našo delovno povšino, tako da bodo, ko jih bomo potrebovali, pri roki. Na štedilnik postavimo kozico, v katero zlijemo surovo mleko in mu dodamo citronsko kislino.

Z žlico dobro premešamo, da se citronska kislina raztopi. Štedilnik nastavimo na srednjo jakost, tako da se mleko počasi greje. Mleko segrevamo do 35 °C, med tem pa konstantno mešamo. Ko dosežemo pravo temperaturo, kozico odstavimo.

V pol dl vode raztopimo sirilo, ter ga dodamo mleku. Z žlico mešamo še cca. 15 sekund, nato kozico pokrijemo in vse skupaj pustimo počivati 20 minut. Mleko se bo med tem časom sesirilo oz. stisnilo. Po pretečenem času, z nožem, v sesirjeno mleko nekajkrat zarežemo, da dobimo manjše kose. Cedilo postavimo čez manjšo kozico. S penovko, predenemo kose sesirjenega mleka na cedilo.

Pustimo da se sami nekoliko odtečejo, pomagamo jim tako da, cedilo malenkost nagibamo. Vodo, ki je odtekla, shranimo. Potrebovali jo bomo kasneje, za hranjenje mocarele v hladilniku.

Mocarelo prestavimo nazaj v posodo, spustila bo nekaj vode. Nadanemo si rokavice. Z rahlim gnetenjem ob stran, ji izstisnemo še nekaj vode, katero odlijemo.

V manjši kozici ali kar v čajniku, skoraj do vrenja segrejemo 1 l vode. Vročo vodo nato prelijemo čez mocarelo, počakamo približno 10 -15 sekund, nato vodo odlijemo in vročo gmoto, s stiskanjem navznoter in gnetenjem, oblikujemo v kroglo. Mocarela bo postala precej vroča, tako da, naj se nam ne mudi.

Krogla bo postajala vse bolj elastična in gladka. To pomeni, da je naša domača mocarela pripravljena. Če se nam zdi, da se je mocarela prehitro ohladila in še nismo uspeli iz nje oblikovati gladke krogle, postopek z vročo vodo ponovimo.

Hranimo jo v hladilniku, v vodi ki je odtekla, največ 3 – 4 dni.

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 31 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor