Marelični cmoki iz skutnega testa
Print Friendly, PDF & Email

Marelični cmoki iz skutnega testa so najbolj poznani in najbolj cenjeni cmoki, ker imajo marelice prefinjen okus po sladko kislem in tako obogatijo skutino testo, ki je narejeno iz skute in ponovno vse bolj cenjene pirine moke. Cmoke lahko kuhamo nad paro ali pa klasično, v rahlo osoljeni vodi. Najboljši so sveže kuhani topli marelični cmoki, ki so zabeljeni z maslom na katerem rahlo popražimo bele drobtine in dodamo malo cimeta.

Pripomočki za pripravo mareličnih cmokov iz skutnega testa:

  • skleda za mešanje ali mešalnik za testo
  • žlica
  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • silikonska podloga za gnetenje in oblikovanje testa
  • folija za živila ali jedilna vrečka za počivanje testa
  • lonec za kuhanje na pari s pokrovko, cedilo ali lonec s pokrovko
  • posoda za pranje marelic
  • cedilo
  • nož
  • penovka
  • kozica
  • kuhalnica
  • krožniki
  • štedilnik

Sestavine za marelične cmoke iz skutnega testa

Za dvanajst cmokov ali tri osebe.

Za skutino testo:

  • 250 g skute
  • 1 jajce
  • 150 g pirine moke
  • 40 g masla sobne temperature
  • 1 kavna žlička soli ali po okusu

Za nadev:

  • 12 marelic
  • 12 kavnih žličk marelične marmelade ali sladkor po okusu in želji, lahko ga tudi izpustite

Za zabelo iz drobtin in cimeta:

  • 100 g masla
  • 4 žlice drobtin
  • malo cimeta, po okusu
  • sladkor po okusu in želji

Priprava mareličnih cmokov iz skutnega testa

V skledo damo skuto, jajca, sol po okusu, maslo, ki naj bo ogreto na sobno temperaturo in moko. Vse sestavine na mešalnik ali ročno zmešamo, da ni več grudic, ko je testo gladko, ga vgnetemo in damo testo v  streč folijo za živila ali PVC vrečko, da se sestavine povežejo. Testo naj počiva vsaj 30 minut, lahko pa ga pripravite tudi za naslednji dan.

Tako pripravljeno testo, ki ima preprečen dohod zraka (je zavito v folijo ali vrečko) in je na hladnem, je lahko v hladilniku tudi do 3 dni, preden ga uporabimo.

Marelice v skledi dobro operemo, odstranimo peclje in jih damo na cedilo, da voda odteče. Z nožem zarežemo marelico po vdolbini in jih razpremo, da lahko odstranimo pečko, tako pripravimo vseh dvanajst marelic.

Skutino testo vzamemo iz hladilnika in ga narežemo, kakor salamo, na 12 kosov.

Okrogle kose testa raztegnemo in v vsakega položimo marelico, ki ji po želji v sredino na mesto, kjer je bila pečka, dodamo kavno žličko marelične marmelade ali sladkor. S prsti pričnemo vleči testo preko marelice, da jo postopoma zapiramo.

S tem nadaljujemo toliko časa, da je marelica zaprta v testu, sedaj z obema rokama, med dlanimi oblikujemo marelični cmok, da postane okrogel.Čas je da marelične cmoke skuhamo. To lahko naredimo nad paro ali pa s kuhanjem v osoljeni vodo.

Kuhanje mareličnih cmokov nad paro

Pripravljene marelične cmoke naložimo v posodo za kuhanje nad paro. Lonec z osoljeno vodo pristavimo na štedilnik, pokrijemo s pokrovko in, ko prične voda vreti nanjo (na paro) postavimo posodo z luknjami, na kateri imamo že naložene cmoke, ponovno pokrijemo in, ko voda ponovno zavre,  pogledamo na uro in srednje velike cmoke kuhamo od 10 do 12 minut. Nad paro lahko kuhamo tudi z navadnim kovinskim cedilom. Ko so cmoki kuhani, posodo ali cedilo prestavimo na krožnik in marelične cmoke naložimo na krožnike, kjer jih bomo postregli.

Kuhanje mareličnih cmokov v osoljeni vodi

Lonec z rahlo osoljeno vodo pristavimo na štedilnik in pokrijemo. Ko voda zavre, lonec odkrijemo in pričnemo polagati cmoke v vrelo osoljeno vodo, s kuhalnico previdno preverimo, da se cmoki niso prijeli na dno posode.  V vodi srednje velike cmoke kuhamo 7 do 9 minut, da priplavajo na vrh vode, potem jih s penovko poberemo in naložimo na krožnik, kjer jih bomo postregli.

Medtem, ko se cmoki kuhajo, bodisi v vodi ali nad paro, pripravimo zabelo.

V kozico damo maslo za zabelo, ko se stopi in rahlo segreje, dodamo drobtine in za konico žličke cimeta, ko se drobtine zapenijo, so dovolj popražene za zabelo mareličnih cmokov.

Marelične cmoke na krožniku zabelimo in takoj postrežemo, zraven pa ponudimo tudi sladkor, da si lahko posladkajo vaši najdražji marelične cmoke po želji in potrebi. Marelice so lahko bolj zrele in sladke ali pa nedozorele in bolj kisle, zato je težko napisati koliko sladkorja točno potrebujete in kakšen je vaš življenjski slog.

Marelični cmoki so slasten domači izdelek, ki ga zelo rada pripravljam. Glaser Lučka

Zraven pa za toplo predjed ponudite zelenjavno juhico, poglejte morda dobite idejo:

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor