Žajbljev sirup
Print Friendly, PDF & Email

Začenja se jesen in s tem bolj hladni dnevi. V tem času smo bolj izpostavljeni prehladom in okužbam. Če želite na naraven način in brez jemanja zdravil, ki imajo po večini vse stranske učinke, pozdraviti vneto grlo ali le izboljšati svojo naravno odpornost, potem si pripravite žajbljev sirup po spodnjem receptu. Recept je star že več 100 let in preverjeno pomaga.  Po tem receptu boste dobili približno 2 kilograma žajbljevega sirupa, ki ni le zdravilen, ampak tudi prijetnega okusa.

Pripomočki za pripravo žajbljevega sirupa:

  • 7 steklenih kozarcev (velikih) s pokrovčki – lahko tudi večje število manjših
  • večji lonec za kuhanje
  • večja posoda
  • večje plastično ali kovinsko cedilko
  • električni štedilnik
  • žlica
  • kuhalnica

Sestavine za pripravo žajbljevega sirupa:

  • 350-400 g svežih žajbljevih listov
  • 7 dl čistega limoninega soka (sveže iztisnjen sok limone)
  • 1,7 kg belega ali rjavega nerafiniranega sladkorja

Postopek priprave žajbljevega sirupa:

V dobro umit in posušen kozarec za vlaganje zložimo sveže žajbljeve liste tako, da pokrijejo dno. Potrosimo jih s tremi žlicami rjavega ali belega sladkorja, na katerega ponovno zložimo vrsto žajbljevih listov. Vrstice zlagamo z občutkom in jih ne pritiskamo na dno kozarca za vlaganje.

Postopek ponavljamo tako dolgo, dokler kozarca za vlaganje ne napolnimo. Zadnja plast naj bo vedno sladkor.

Po enakem postopku napolnimo tudi ostalih 6 kozarcev (oz. poljubno število manjših) za vlaganje. Kozarce nato dobro zapremo in postavimo na sonce za 20 dni.

Po poteku tega časa vse kozarce odpremo in  vsebino stresemo v lonec za kuhanje. V kolikor se sladkor, zaradi pomanjkanja sonca v 20 dneh ne raztopi popolnoma, zaprte kozarce lahko položite v vročo kopel (okoli 80 °C).
Lonec postavimo na štedilnik in na tihem ognju kuhamo 40 minut. Žajbljeve liste in sladkor med kuhanjem večkrat premešamo. Pri kuhanju žajbljevega sirupa bodimo previdni, saj žajbljev sirup nikakor ne sme zavreti.

Ko poteče 40 minut kuhanja, žajbljevem sirupu dodamo limonin sok.

Dobro premešamo in nadaljujemo z kuhanjem še 2 uri. Po poteku tega časa, lonec odstranimo z ognja, sirup pa precedimo skozi cedilo v čisto posodo.

Vlijemo v čiste in posušene steklene kozarce za vlaganje. Dobro zapremo in hranimo v  hladnem prostoru.

Sirup je najbolj učinkovit, če ga zaužijete trikrat na dan, najbolje da zjutraj, popoldne in zvečer po eno kavno žličko in to takoj, ko začutite bolečine v grlu ali druge znake prehlada.

Veliko zdravja vam želim!

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor