Paradižnikova omaka z zelenjavo “zelenjavna marmelada”
Print Friendly, PDF & Email

Ko imate na domačem vrtu višek zelenjave ali jo imate možnost kje dobiti jo vsekakor velja izkoristiti. Enostavno lahko paradižnikovo omako z zelenjavo pripravite kot “zelenjavno marmelado”, ki je primerna za prigrizke, bruskete, kot dodatek za zgostitev juhic, dodatek k enolončnicam, priloga k mesu ali omakica za testenine in rižek. Takšen shranek lahko uporabite tudi kot dodatek za službeno malico. Več kot dovolj razlogov, da se lotite pospravila zelenjave na takšen način.

Paradižnikova omaka z zelenjavo “zelenjavna marmelada” – pripomočki:

 • deska za rezanje
 • nož za čiščenje zelenjave
 • nož za rezanje zelenjave
 • večji pekač
 • večja posoda za kuhanje z odebeljenim dnom
 • blender ali multi praktik
 • pripomoček za mešanje

Paradižnikova omaka z zelenjavo “zelenjavna marmelada” – sestavine:

 • 2500 g očiščenih jajčevcev
 • 900 g rdeča rogata paprika
 • 300 g mešane domače paprike
 • 300 g čebule
 • 1500 g očiščenega zrelega paradižnika (volovsko srce)
 • 1 rdeč pekoč feferon
 • 1 večja vejica svežega timijana
 • 4 vejice svežega origana
 • 4 liste svežega žajblja
 • sol po okusu

Paradižnikova omaka z zelenjavo “zelenjavna marmelada” – postopek priprave

Očistite, olupite in na grobo narežite 1500 g zrelega paradižnika. Z vejico timijana ga na tihem ognju v odkriti posodi z odebeljenim dnom počasi kuhajte in med kuhanjem občasno pomešajte. Ko se nekoliko zgosti ogenj ugasnite.

Med tem ostalo zelenjavo operite, očistite, jajčevce debelo narežite in posolite (ostale zelenjave ne solite), paprika naj ostane cela. Zelenjavo izmenično zložite na širok pladenj in ga postavite v ogreto pečico na 180° C za toliko časa, da kožica od paprike nekoliko porjavi in začne odstopati (cca 30 min). Ko zelenjavo prebodete z vilicami mora biti mehka. Zložite v posodo, da se nekoliko ohladi in jo narežete na večje kose primerne za miksanje. Ni nujno, da zelenjavo olupite saj boste z olupki zavrgli veliko dragocenih snovi.

Odstranite vejico timijana iz kuhanega paradižnika, dodajte ostalo grobo pretlačeno zelenjavo, po okusu še dodatno posolite, premešajte in ponovno zagrejte le toliko, da zavre.

Dodajte na drobno nasekljane 4 vejice svežega origana in 4 liste svežega žajblja, premešajte in ugasnite ogenj.

Polnite v poljubno velike sterilizirane in ogrete kozarce. Zaprite s prekuhanimi pokrovčki in postavite v ogreto pečico da se kozarci počasi ohladijo na sobno temperaturo.

Pameten nasvet
Že pred polnjenjem v kozarčke lahko rezino tostiranega domačega kruha namažete z ohlajenim maslom in zelenjavno marmelado ter pripravljeno takoj poskusite. Česen, oljčno olje in peteršilj boste dodali pred serviranjem saj bodo te sestavine tako ohranile vse svoje blagodejne lastnosti in naredile okus zelenjavne marmelade še bolj čudovit in aromatičen. Zelenjave ne zmiksajte v enotno kašico ampak jo pustite nekoliko bolj grobo saj bo tako prijetnejša na pogled.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Ker olje ob dolgotrajnejšem shranjevanju rado postane žarko je bolje, da takšne shranke kateri bodo namenjeni daljšemu shranjevanju pripravite brez dodatka olja.  Da ohranite vse blagodejne in koristne lastnosti začimb kot so česen ali peteršilj le te dodajte tik pred serviranjem.  Shranke ne kuhajte na visoki temperaturi in ne pražite saj boste s takšno pripravo uničili velik del snovi, ki jih vsebujejo. Z visoko temperaturo in praženjem boste le pospešili kemične procese, ki tvorijo za naše telo škodljive snovi. Preveč predelana hrana je za nas »mrtva hrana«, ki nas samo nasiti in zakisa telo, ne oskrbi pa nas z potrebno živo energijo. Zato z živili ravnajte pazljivo. Žajbelj in origano imata močne antiseptične in antibakterijske lastnosti zato ju dodajte tik pred koncem kuhanja saj bosta tako pomagala ohranjati boljšo stabilnost shranka. Shranke shranjujte na hladnem in temnem mestu saj dnevna svetloba in višja temperatura prispevajo k večji pokvarljivosti.  Paradižnik je bazično živilo a v kuhani obliki ima po presnovi kisel učinek na telo zato vsem kuhanim jedem na koncu priprave dodajte »žive snovi« (česen, sveže začimbnice, hladno stiskano oljčno olje), saj boste tako dvignili kislo bazni učinek živila po presnovi na telo.  Tako pripravljena omaka je primerna tudi za diabetike, če ji lupinic niste odstranili saj vsebuje dovolj vlaknin, ki znižajo glikemični indeks. Več o moji kuhinji in načinu priprave ter kombiniranju živil boste lahko prebrali v moji knjigi.
Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor