Paradižnikova omaka z zelenjavo “zelenjavna marmelada”
Ko imate na domačem vrtu višek zelenjave ali jo imate možnost kje dobiti jo vsekakor velja izkoristiti. Enostavno lahko paradižnikovo omako z zelenjavo pripravite kot “zelenjavno marmelado”, ki je primerna za prigrizke, bruskete, kot dodatek za zgostitev juhic, dodatek k enolončnicam, priloga k mesu ali omakica za testenine in rižek. Takšen shranek lahko uporabite tudi kot dodatek za službeno malico. Več kot dovolj razlogov, da se lotite pospravila zelenjave na takšen način.
Paradižnikova omaka z zelenjavo “zelenjavna marmelada” – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož za čiščenje zelenjave
- nož za rezanje zelenjave
- večji pekač
- večja posoda za kuhanje z odebeljenim dnom
- blender ali multi praktik
- pripomoček za mešanje
Paradižnikova omaka z zelenjavo “zelenjavna marmelada” – sestavine:
- 2500 g očiščenih jajčevcev
- 900 g rdeča rogata paprika
- 300 g mešane domače paprike
- 300 g čebule
- 1500 g očiščenega zrelega paradižnika (volovsko srce)
- 1 rdeč pekoč feferon
- 1 večja vejica svežega timijana
- 4 vejice svežega origana
- 4 liste svežega žajblja
- sol po okusu
Paradižnikova omaka z zelenjavo “zelenjavna marmelada” – postopek priprave
Očistite, olupite in na grobo narežite 1500 g zrelega paradižnika. Z vejico timijana ga na tihem ognju v odkriti posodi z odebeljenim dnom počasi kuhajte in med kuhanjem občasno pomešajte. Ko se nekoliko zgosti ogenj ugasnite.
Med tem ostalo zelenjavo operite, očistite, jajčevce debelo narežite in posolite (ostale zelenjave ne solite), paprika naj ostane cela. Zelenjavo izmenično zložite na širok pladenj in ga postavite v ogreto pečico na 180° C za toliko časa, da kožica od paprike nekoliko porjavi in začne odstopati (cca 30 min). Ko zelenjavo prebodete z vilicami mora biti mehka. Zložite v posodo, da se nekoliko ohladi in jo narežete na večje kose primerne za miksanje. Ni nujno, da zelenjavo olupite saj boste z olupki zavrgli veliko dragocenih snovi.
Odstranite vejico timijana iz kuhanega paradižnika, dodajte ostalo grobo pretlačeno zelenjavo, po okusu še dodatno posolite, premešajte in ponovno zagrejte le toliko, da zavre.
Dodajte na drobno nasekljane 4 vejice svežega origana in 4 liste svežega žajblja, premešajte in ugasnite ogenj.
Polnite v poljubno velike sterilizirane in ogrete kozarce. Zaprite s prekuhanimi pokrovčki in postavite v ogreto pečico da se kozarci počasi ohladijo na sobno temperaturo.