Rižota z morskimi sadeži
Naredimo okusno in zdravo kosilo, ki spominja na poletje. Rižota z morskimi sadeži je jed, s katero boste zagotovo navdušili vse ljubitelje morskih specialitet. Recept zadostuje za 6-8 obrokov, postopek priprave je preprost in ga lahko naredijo tudi manj spretni v kuhinji.
Rižota z morskimi sadeži – pripomočki:
- vok ali globlja ponev
- deska in nož za rezanje
- manjša posoda
- tehtnica
- električni sekljalnik
- velika jušna žlica
Rižota z morskimi sadeži-sestavine:
- 500 g zamrznjenih mešanih morskih sadežev
- 1 večja čebula
- 3 jušne žlice svežega peteršilja
- 5-6 strokov česna
- 2-3 žlice olivnega olja
- 300 g dolgozrnatega belega riža
- 1 velika tunina pločevinka v olivnem olju
- 1 pločevinka (250 g) narezanih paradižnikov
- 1 velika žlica medu (cvetlični ali gozdni)
- 1 dl belega vina
- 6 dl vode
- sol in poper
- 1 žlica Vegete ali bolje: domače suhe začimbne mešanice
- 1 zelenjavna kocka za juho
Rižota z morskimi sadeži – postopek:
V voku segrejemo olivno olje, dodamo narezano čebulo, peteršilj in tunino pločevinko.
Naštete sestavine pražimo 10 -15 minut na tihem ognju. Dodamo narezani paradižnik, česen in riž.
Sestavine dobro premešamo, vlijemo 1 dl belega vina dodamo morske sadeže, sol, poper, vegeto, jušno kocko, žlico medu in 6 dl vode .
Vse sestavine dobro premešamo in na zmernem ognju v pokritem voku kuhamo okoli 20 minut.
Rižota z morskimi sadeži je pripravljena.
Dober tek.