Božanska figova marmelada z lešniki
Print Friendly, PDF & Email

Fige vsebujejo veliko vlaknin in so odličen vir kalcija, magnezija, železa in kalija. Zato fige niso le okusen, ampak tudi za zdravje blagodejen sadež. Večina nas najpogosteje uživa suhe fige, v času zorenja pa se radi posladkamo s svežimi sadeži. S figami se lahko sladkamo celo leto, če jih spremenimo v slastno marmelado. Da pa bo ta shranek še bolj poseben, mu dodamo pražene lešnike, ki poskrbijo tako za zanimivo teksturo, kot božanski okus.

bozanska-figova-marmelada-z-lesniki

Figova marmelada z lešniki – pripomočki

  • lonec
  • nož
  • deska
  • kuhalnica
  • palični mešalnik
  • ribežen
  • zajemalka
  • kozarci za vlaganje s pokrovi
  • odeja

Figova marmelada z lešniki – sestavine

Za 8 kozarčkov (370 ml).

  • 2500 g fig
  • 100 g praženih lešnikov (lahko tudi orehov)
  • 500 g sladkorja
  • 1 jabolko
  • sok 1 limone

Figova marmelada z lešniki – postopek

Figam odstranimo pecelj in jih razrežemo na četrtine. Damo jih v lonec, posujemo z nekaj žlicami sladkorja in segrevamo. Vmes večkrat premešamo.

bozanska-figova-marmelada-z-lesniki

Če nimamo lešnikov, ki bi že bili praženi, jih položimo na pekač ali kovinski krožnik in jih za nekaj minut postavimo v vročo pečico ali pa jih segrevamo v ponvici na štedilniku. Ko lešniki zadišijo, so pripravljeni za uporabo. Namesto lešnikov lahko uporabimo tudi orehe. Ko se malo ohladijo, jih grobo nasekljamo z nožem.

bozanska-figova-marmelada-z-lesniki

Po približno 15 minutah kuhanja, vsujemo k figam še preostanek sladkorja in še naprej kuhamo. Po želji, lahko dodamo tudi manj sladkorja, saj je okus marmelade odvisen tudi od sladkobe fig. Nato naribamo jabolko in iztisnemo sok iz limone, ter vse dodamo v lonec. Če imamo ekološko pridelano limono, lahko dodamo v marmelado tudi lupinico.

bozanska-figova-marmelada-z-lesniki

S paličnim mešalnikom zmeljemo marmelado do gladkega.

bozanska-figova-marmelada-z-lesniki

Na koncu dodamo še grobo sesekljane lešnike.

bozanska-figova-marmelada-z-lesniki

Marmelado ves čas mešamo in pazimo, da vroča zmes ne brizgne iz lonca. Kuhamo še približno 15 minut, nato pa še vročo marmelado natočimo v čiste kozarčke in jih dobro zapremo. Zavijemo jih v odejo in pustimo, da se počasi ohlajajo.

bozanska-figova-marmelada-z-lesniki
Marmelada se odlično se poda k domačemu kruhu, jogurtu, sladoledu ali kar na žlico.

Brbončice vam bodo hvaležne.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor