Češnjeva marmelada brez sladkorja
Se želite posladkati z marmelado, pa ne smete ali ne želite uživati prevelikih količin sladkorja? Kljub temu, da se sladkorju izogibate, si lahko privoščite slastno češnjevo marmelado. Način, kako se izogniti sladkorju, najdete v spodnjem receptu za češnjevo marmelado brez sladkorja.
Češnjeva marmelada brez sladkorja – pripomočki:
- kozarci za marmelado + pokrovi
Češnjeva marmelada brez sladkorja – sestavine:
(za približno 500 ml marmelade)
- 1,1 kg češenj
- 1 vrečka želina
- 2 g stevie (približno pol čajne žličke) – 1 g stevie = 250 g sladkorja
- 1/3 čajne žličke mletih klinčkov
- 1/2 čajne žličke mletega ingverja
- 4 jedilne žlice limoninega soka (sok 2 manjših limon)
- naribana lupinica 1 bio (ne špricane) limone
Češnjeva marmelada brez sladkorja – priprava:
Češnje sperite in osušite s kuhinjskimi brisačami. Odstranite jim peclje in koščice. Če nimate na razpolago razkoščičevalnika, uporabite majhen nož. Prerežite češnjo napol, eno polovico zavrtite v levo, drugo pa v desno. Tako ena polovica češnje že brez koščice, iz druge pa jo enostavno izrežete z nožem. Jaz jih vedno razkoščičim z nožem, ter se tako izognem morebitnim drobcem koščice v marmeladi.
Očiščene češnje prestavite v dovolj veliko kozico in posujte s stevio in želirnim sredstvom. Dobro premešajte s kuhalnico. Kozico postavite na štedilnik in na srednji temperaturi kuhajte, dokler se češnje ne razpustijo. Ves čas mešajte. Priporočam vam uporabo ravne kuhalnice.
Medtem postavite oprane in osušene kozarce in pokrove v pečico na 100 °C za 15 minut, da se sterilizirajo.
Češnje pretlačite z mečkalcem za krompir, če želite, da v marmeladi ostanejo večji koščki. Če želite bolj gladko marmelado, češnje na hitro spasirajte s paličnim mešalnikom.
Dodajte ingver, klinčke, limonin sok in limonino lupinico. Spasirane češnje zavrite. Vrejo naj 3-4 minute. Ves čas mešajte in z žlico pobirajte nastalo peno (povzroča kvarjenje marmelade).
Marmelado z zajemalko natočite v kozarce čisto do vrha in zaprite. Kozarce z marmelado zavijte v brisačo, da se marmelada počasi ohlaja in strdi. Ohlajene kozarce označite z nalepkami, da boste vedeli, katera dobrota se skriva v kozarcu.
Uživajte v okusih!