Pizza kruhki
Print Friendly, PDF & Email

Pizza kruhki so mali kolački z mehko sredico in hrustljavo skorjico. Odlični so sveže pečeni za zajtrk. Postrežemo jih lahko tudi k enolončnicam in juham.

pizza-kruhkiPizza kruhki – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • nož
  • deska za rezanje
  • skodelica
  • čajna žlička
  • jedilna žlica
  • večja plastična posoda za mesenje
  • pekač za mafine
  • pečica

Pizza kruhki – sestavine:

(za 8 – 9 kosov)

  • 300 g gladke moke
  • 20 g kvasnih kosmičev
  • 50 g oliv brez koščice
  • 50 g sušenih paradižnikov
  • 20 g svežega kvasa
  • ščep sladkorja
  • sol
  • 1 čajna žlička suhega origana
  • 1 čajna žlička česna v granulah ali prahu
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 2 dl tople vode

Pizza kruhki – priprava:

Odtehtamo moko, kvasne kosmiče, olive, suhe paradižnike in kvas. Olive in sušene paradižnike narežemo na drobne koščke.

pizza-kruhkiPripravimo si kvasec. V skodelico nadrobimo sveži kvas, dodamo ščep sladkorja, prilijemo 1 dl tople vode in premešamo. Damo na toplo mesto za nekaj minut (cca. 15), da se kvas aktivira.

V posodi zmešamo moko in kvasne kosmiče. V moko naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasec na rob jamice damo radodaren ščep soli. Z rokami zmešamo moko in kvasec od sredine navzven, prilijemo dve žlici olivnega olja in preostali deciliter tople vode ter dobro pregnetemo na pomokanin površini. Če se testo lepi na roke in na delovno površino, po malem dodajamo moko toliko časa, da se testo neha lepiti. Testo gnetemo vsaj 10 minut.

pizza-kruhkiNato damo testo v posodo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in damo na toplo mesto, da vzhaja 45 minut oz. toliko, da naraste na dvojno količino.

pizza-kruhkiTesto damo na dobro pomokano površino in sploščimo. Po testu posujemo origano, česen v prahu, na drobne koščke narezane olive in sušen paradižnik ter pregnetemo. Po želji lahko v tem koraku dodate tudi malo drobno naribanega sira. Jaz sem tokrat kruhke pekla za moža, ki je vegan, zato sem sir izpustila. pizza-kruhkiOblikujemo štručko in jo narežemo na manjše kose. Vsak kos oblikujemo v kroglico in jo damo v rahlo namaščen pekač za mafine. Testa naj bo največ toliko, da sega do roba. Tako pripravljeno testo za pizza kruhke ponovno pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in vzhajamo še pol ure.

pizza-kruhkiPečico (navadno) segrejemo na 200 °C. Pizza kruhke pečemo v predhodno ogreti pečici na srednji rešetki 30 minut.

pizza-kruhkiUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.9]

Dodaj odgovor