Fantastičen goveji golaž
Za pripravo fantastičnega govejega golaža si je potrebno vzeti čas. Da dobimo res tisti pravi goveji golaž ga je treba kuhati na zmernem ognju in dolgo časa. Čebula na ta način popolnoma razpade in s tem da gostoto golažu. Dodajanje moke v golaž, da je bolj gost, je popolnoma nepotrebno. Ko se boste naslednjič odločili, da skuhate golaž, ga pripravite po spodnjem receptu za fantastičen goveji golaž. Boste videli, da vas bo navdušil. Recept je že zelo star, iz maminih starih zapiskov.
Fantastičen goveji golaž – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- nož
- deska za rezanje
- stiskač za česen
- čajna žlička
- jedilna žlica
- kuhalnica
- večja kozica s pokrovko
- merilna posoda za tekočine / kozarec
Fantastičen goveji golaž – sestavine:
(za 4 osebe)
- 1 kg govejega mesa za golaž (bočnik)
- 1 kg čebule
- olje
- 5-6 manjših strokov česna
- 2 jedilni žlici paradižnikovega koncentrata
- sol po okusu
- poper po okusu
- 4 lovorjeve liste
- 1 čajna žlička mlete kumine
- 2 zvrhani čajni žlički rdeče paprike (lahko je ostra ali pa sladka)
- 1 dl suhega rdečega vina
Fantastičen goveji golaž – priprava:
Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Česen olupimo in stisnemo s stiskačem za česen ali drobno nasekljamo. Pripravimo si začimbe in dodatke. Meso narežemo na manjše koščke.
V kozico damo toliko olja, da je pokrito dno. Olje dobro segrejemo. Na segreto olje damo čebulo, premešamo in pražimo, da čebula postekleni.
Dodamo mleto kumino, mleto rdečo papriko, paradižnikov koncentrat, lovorove liste, drobno nasekljan česen, sol in poper ter zalijemo z 0,5 dl suhega rdečega vina. Alkohol bo med kuhanjem izparel, tako da si ni treba delati skrbi glede tega. Količino začimb lahko prilagodimo svojemu okusu. Vse skupaj dobro premešamo in pokrito pražimo na srednji temperaturi. Po potrebi dodajamo majhne količine vroče vode. Med praženjem čebulo pogosto premešamo. Čebulo pražimo dobro uro.
Nato dodamo na manjše kose narezano meso, premešamo, po potrebi dolijemo še malo vroče vode in na srednjem ognju dušimo še 1,5 – 2 uri. Po potrebi med kuhanjem po malem dolivamo vročo vodo. Čebula bo zaradi dolgega in počasnega kuhanja popolnoma razpadla. Tako dobimo krasno, gosto omako, ki naredi fantastičen goveji golaž tako zelo dober.
Sama običajno dam cca. 100 g več čebule, kot je mesa, ker imam rada veliko omake, da jo lahko pomažem s kruhom.
Fantastičen goveji golaž lahko postrežete s kosom kruha, polento, krompirjem, kruhovimi cmoki, …
Pri kuhanju golaža si velja zapomniti še hudomušno pravilo, ki pravi, da kolikor gre vina v golaž, toliko ga gre tudi v kuharja :).