Slastno sladko zelje z brazilskimi oreščki
Če mi je pred časom mama rekla, da bo za kosilo sladko zelje, sem vedela, da bo rdeče sladko zelje s krompirjem in kuhano govedino. Ta vrtnina je še zmeraj nekoliko postavljena na stran. Sladko zelje se zelo ujema s korenčkom in porom, s katerim jaz pogosto nadomestim čebulo. Če pa se želite malo igrati s sestavinami in okusi … izvrstno. Poglejmo, kako se pripravi slastno sladko zelje z brazilskimi oreščki. Sladko zelje z oreščki je poln, vendar ne kaloričen obrok. Primeren je tudi za tiste na dietah.
Slastno sladko zelje z brazilskimi oreščki – pripomočki:
- deska za rezanje
- oster nož
- sekljalnik za oreščke
- lupilec zelenjave
- kuhalnica
- kozica s pokrovom
- štedilnik
- čajna žlička
Sladko zelje z brazilskimi oreščki – sestavine:
- pest sesekljanih brazilskih oreščkov (ali drugih oreščkov)
- ¼ glave svežega zelja
- 1 korenček
- 1 majhen por
- žlička kokosove masti (ali katere druge maščobe)
- (žlička rjavega sladkorja)
- 1 dl jušne osnove
- sol
- 1 žlička sladke paprike
- ½ žličke timijana
- ½ žličke majarona
- voda za zalivanje
V sekljalniku na grobo zdrobite brazilske, ali (po okusu) druge oreščke. Na deski narežete por. Okusnejši je, če ga narežete na trakove.
Na štedilniku, v ponvi, segrejte žličko kokosove masti (ali katere druge maščobe). Ko še ni preveč vroča, v ponev vsujete oreščke, da se malo popražijo. Nato dodajte por, ga posolite s ščepcem soli, (žličko rjavega sladkorja), pustite, da se malo popraži, nato pa zalijete z malo vode, pokrijete ponev in pustite dušiti na srednji temperaturi 5 minut. S tem bo por postal mehek in bo izgubil oster okus.
Med tem narežite korenček – jaz pri tej jedi korenček nastrgam z lupilcem za krompir – in zelje. Zelje narežite na ne preveč ozke trakove. Korenček in zelje dodajte poru in oreščkom, začinite z jušno osnovo in sladko papriko. Dodate majaron in timijan.
Premešajte, malo zalijte in na zmernem ognju dušite 20 minut. Ko se zelje lepo zmehča, odstavite iz ognja in postrezite.
Sladko zelje z brazilskimi oreščki lahko ponudite kot samostojno jed, zelo pa se bo prileglo h krompirju ali mesu na žaru. Če ste ljubitelj čebule, lahko por zamenjate s čebulo. Če boste uporabili mlado čebulo, bo jed rahlo sladkasta.
Dober tek.