Gobova juha s krompirjem
Dobro gobovo juho lahko pripravimo čez vse leto, ne le jeseni, ko je gob v izobilju. Sveže gobe enostavno nadomestimo s suhimi. Gobova juha s krompirjem je lahko nasitna enolončnica, lahko pa jo zaužijemo kot predjed.
Gobova juha s krompirjem – pripomočki:
- deska za rezanje
- lonec
- kuhalnica
Gobova juha s krompirjem – sestavine:
- 250 g mešanih gob
- 2 srednje velika krompirja
- 1 majhna čebula
- 2 stroka česna
- 2 žlici olja
- 1 žlica moke
- 0,5 dl belega vina
- nekaj vejic svežega peteršilja
- 1 lovorov list
- majaron
- črni poper v zrnu
- sol po okusu
- poper
- 1 dl kisle smetane
- 1 l zelenjavne jušne osnove
Gobova juha s krompirjem – postopek:
Gobe očistimo in narežemo. Če uporabljamo suhe gobe, jih pred uporabo operemo in namočimo za dobre pol ure v topli vodi. Čebulo, česen in peteršilj drobno sesekljamo. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Jušno osnovo segrejemo in shranimo na toplem.
Na vročem olju prepražimo čebulo, peteršilj in česen.
Dodamo narezane gobe in vse skupaj pražimo nekaj minut. Zalijemo z belim vinom, in med mešanjem še naprej pražimo. Nato gobe pomokamo, na hitro popražimo in zalijemo z vročo jušno osnovo.
Dodamo še na kocke narezan krompir, nekaj poprovih zrn, lovorov list in majaron, ter solimo. Kuhamo na majhnem ognju še približno 15 minut.
Preden juho ponudimo, jo izboljšamo s kislo smetano in sesekljanim peteršiljem.