Grška solata
Končno je prišla sezona domače zelenjave, ki jo pri nas zelo veliko pojemo čez poletje. Letos sem prvič posadila papriko, ki je uspela zelo lepa in seveda okusna. Najbolj pa pri nas obožujemo domač paradižnik, ki je res božanski. In, ko je zunaj vroče, si zelo radi za večerjo naredimo grško solato, saj je zelo nasitna in še narejena je zelo hitro. Kdor želi, si v solato lahko doda še olive.
Če imate radi grško solato si jo le naredite, saj je res odlična. Jaz sem uporabila domačo papriko in paradižnik ter mehak ovčji sir, ki pa ga lahko zamenjate tudi s feta sirom, če želite.
Pripomočki za grško solato:
- posoda za solato
- nož in deska
- tehtnica
- vilice za mešanje solate
Sestavine za grško solato:
Za cca. 2 osebi
- 2 papriki (cca. 150 g)
- 2 paradižnika (cca. 200 g)
- 100 g mehkega ovčjega sira ali feta sira
- sol
- kis
- olivno olje
Kako naredim grško solato
Paradižnik in papriko najprej umijem. Paradižnik prerežem na pol in mu odstranim zelen del. Narežem ga na kose (krhlje), ki jih nato prerežem še na pol. Tudi papriki prerežem na pol ter jima odstranim dele s semeni (lahko jo malo sperete pod vodo, da se lažje očisti semena). Narežem jo na kocke.
Ovčji sir narežem na manjše kocke.
V posodo dam vso zelenjavo ter nato še ovčji sir. Solato še malo posolim (pazite s soljo, saj je slan že sir), polijem jo z olivnim oljem in kisom po okusu ter zmešam. In solata je narejena.
Uživajte v okusni grški solati!
Tukaj si lahko pogledate še nekatere recepte iz domače zelenjave:
- špageti iz bučk z paradižnikom,
- solata iz redkvic in kumare,
- solata iz mlade špinače, čičerike in kozjega sira,
- enostavna juha iz bučk,
- zelenjavni golaž,
- zelenjavna mineštra na hitro,
- veganski polpeti iz bučk.