Sočno skutno pecivo
Mehko, sočno in zelo okusno skutno pecivo bo navdušilo vse, poleg tega se tudi zelo lepo in izdatno nareže. Mehak in sočen biskvit, vmes pa sočen skutin nadev sta v tem pecivu odlična kombinacija. Priprava pa je zelo enostavna, sestavine odmerimo s pomočjo lončka oziroma skodelice, za vse ki želite, pa sem zraven pripisala tudi točne količine. Priporočam le, da pecivo spečete en dan vnaprej ali vsaj toliko prej, da se bo popolnoma ohladilo pred rezanjem, saj se bo tako lepše rezalo. Naj bo praznik ali navaden dan, to pecivo je vedno prava izbira in vedno uspe.
Pripomočki za skutno pecivo:
- pekač velikosti 27*27 cm ali drug podobno velik pekač (lahko tudi malo večji, manjšega ne priporočam)
- električni mešalnik
- skodelica z 250 ml volumna (za merico)
Sestavine za skutno pecivo
Za biskvit:
- 3 jajca (M ali L)
- 3/4 skodelice sladkorja (160 g)
- 1 vaniljev sladkor
- 1 skodelica mleka (250 ml)
- 3/4 skodelice olja (160 ml olja)
- 2 skodelici gladke moke (300 g)
- 1 pecilni prašek
Za skutni nadev:
- 500 g nepasirane skute
- 5 žlic sladkorja (100 g)
- 1 vaniljev sladkor
- 3 jajca (M ali L)
- limonina lupinica
- 1 jedilna žlica pšeničnega zdroba
- 180 g kisle smetane
Priprava skutnega peciva
Pečico vklopimo in nastavimo na 180 °C (ventilacija).
Jajca, sladkor in vaniljev sladkor penasto vmešamo (pri najvišji hitrosti stepamo 4-6 minut oziroma tako dolgo, da zmes naraste, posvetli in ima puhasto teksturo). Prilijemo mleko ter olje in na hitro premešamo. Nato med stalnim mešanjem pri nižji ali srednji hitrosti dodajamo moko, ki smo ji dodali pecilni prašek. Dobimo lepo, gladko, zračno zmes.
Polovico mase za biskvit vlijemo v pekač, ki smo ga pred tem namazali z malo olja ali masla ali pa obložili s papirjem za peko. Potisnemo v ogreto pečico in pečemo 15 minut na 180 °C (ventilacija).
Medtem se lotimo priprave skutnega nadeva, za katerega enostavno skupaj zmešamo vse sestavine (namesto drobno naribane limonine lupinice jaz uporabim eterično olje limone, a pozor, če ga boste uporabljali, mora biti takšno, ki je primerno za uživanje).
Po 15 minutah vzamemo pekač s prvim delom biskvita iz pečice in nanj prelijemo in razporedimo skutni nadev. Čez skutni nadev pa prelijemo preostanek mase za biskvit tako, da prelijemo celotno površino in se skutni nadev ne vidi.
Vrnemo nazaj v pečico in sočno skutno pecivo pečemo še 30 minut na nespremenjeni temperaturi do lepe zlato rjave barve. Po potrebi lahko čas peke prilagodite vaši pečici.
Pečen biskvit pustimo v pekaču, da se počasi ohladi. Režemo popolnoma ohlajenega (lepše se bo rezal), še najbolje pa je, če pecivo spečemo večer oziroma en dan prej. Pred rezanjem ga lahko, če želite, posujete s sladkorjem v prahu.
Če imate radi sladice s skuto, priporočam tudi:
- biskvitno pito s skuto in malinami,
- sočen skutin šarkelj,
- skutne polžke s pehtranom in brusnicami,
- sočno skutno torto z jagodami,
- nežne blazinice s skuto,
- borovničev zavitek s skuto,
- skutno pecivo z borovnicami,
- skutno potico,
- skutno pecivo z vaniljo in brusnicami,
- skutni zavitek s svežino limone.
Prijetno sladkanje želim!