Skutni polžki s pehtranom in brusnicami
Skutni polžki iz listnatega so pripravljeni res enostavno in hitro, še najdlje se pečejo, medtem pa nas po nosnicah že boža prijeten vonj.
Prav tako ponujajo veliko možnosti glede okusa. Osnova je skutni nadev, kateremu sem jaz dodala pehtran in brusnice, ki skupaj s skuto, vaniljo in limonino lupinico ustvarijo krasno simfonijo okusov. Lahko pa oboje izpustite in uporabite samo skuto. Ali pa brusnice nadomestite z rozinami, pehtran povsem izpustite. Ali pa skuti dodate nekaj tretjega – koščke čokolade. V vsakem primeru je to izvrstna in enostavno pripravljena sladica.
Pripomočki za skutne polžke
- pekač v velikosti pečice
Sestavine za skutne polžke
- 250 g svežega listnatega testa (lahko tudi 275 g)
Za nadev:
- 250 g nepasirane skute
- 1 vaniljev sladkor z burbonsko vaniljo
- 1 jajce (M ali L)
- 1 – 2 žlici sladkorja
- četrtina naribane limonine lupinice
- cca. 3-4 g svežega pehtrana (lahko tudi posušen)
- cca. 40 g brusnic
- 1 žlica pšeničnega zdroba (po potrebi)
Za premaz:
- stepeno jajce (S)
Priprava skutnih polžkov
Pečico vklopimo in nastavimo na 180 °C (ventilacija).
Sestavine za nadev odmerimo v večjo posodo: 250 g nepasirane skute, 1 jajce, vaniljev sladkor in 1 ali dve žlici sladkorja, naribamo malo limonine lupinice (za četrtino limone) in premešamo. Dodamo še brusnice in pehtran (jaz sem imela zamrznjenega in sem ga pred tem nasekljala). Po potrebi, če je skuta bolj mokra, dodamo še 1 žlico pšeničnega zdroba in ponovno premešamo. Nadev je pripravljen, pustimo, ga ob strani.
Rolico listnatega testa razvijemo in na testo nanesemo skutni nadev. Mažemo po dolžini, na krajšem delu testa pa pustimo za 3-4 centimetre nenamazanega testa, kot prikazuje spodnja fotografija.
Začnemo zavijati testo, kot bi delali zavitek. Zavijamo po dolžini, od namazanega proti nenamazanemu delu. Z nožem sedaj zvitek narežemo na približno 1,5 – 2 centimetra široke kolobarje.
Narezane dele testa prelagamo na pekač, obložen s papirjem za peko tako, kot prikazuje spodnja fotografija. Posebej v skodelici dobro razžvrkljamo jajce in s pomočjo čopiča premažemo vsak skutni polžek. Tudi če boste ta korak izpustili, ne bo nič hudega, bodo pa polžki imeli lepši videz.
Pečemo v že ogreti pečici na 180 °C (ventilacija) 20 minut (lahko tudi kakšno minuto več), toliko, da so lepo zlato zapečeni.
Pečene pustimo, da se ohladijo na pekaču, nato pa jih prenesemo na servirni pladenj in že lahko uživamo v hrustljavo sočni sladici v kateri so v združeni zanimivi okusi.
Prijetno sladkanje!
Prijetno sladkanje!
Če imate radi pehtran poskusite tudi:
Ljubiteljem sladic z listnatim testom pa priporočam:
- slivovo krostato s čokolado in kremnim sirom,
- hrustljave sladke blazinice z nadevom,
- čokoladno bananino rožo s kokosom,
- nežne blazinice s skuto in malinami,
- blazinice z jagodami in vaniljevo kremo.