Zdrobov biskvit z jabolki
Print Friendly, PDF & Email

Zdrobov biskvit z jabolki je enostavno in hitro pripravljen, še največ časa nam vzame praženje jabolk, ki pa tudi ni zamudno. Vse sestavine pa povsem preprosto odmerimo s pomočjo jogurtovega lončka. Jabolka lahko poljubno zamenjate za drugo sadje – hruške, kaki, breskve, … Tistega, ki ga imate radi in je pri roki.

Pripomočki za zdrobov biskvit z jabolki

  • pekač premera 20*25 cm (lahko tudi nekaj centimetrov večji, npr: 25*30 cm)
  • jogurtov lonček za merjenje 150 g)
  • električni mikser

Sestavine za zdrobov biskvit z jabolki

Za zdrobov biskvit:

  • 2 jajci
  • 1 jogurtov lonček pšeničnega zdroba
  • 1 jogurtov lonček olja
  • 1,5 jogurtovega lončka gladke bele moke
  • 1 zavojček pecilnega praška
  • naribana lupinica 1 limone

Za jabolka:

  • 6-8 jabolk (700-750 g)
  • 20 g masla
  • 0,5 jogurtovega lončka sladkorja
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja
  • 1 ščep vanilje v prahu ali 1 žlica vaniljevega ekstrakta

Priprava zdrobovega biskvita z jabolki

Najprej olupimo jabolka, jim odstranimo koščice, pecelj in mušico, nato pa jih narežemo na manjše, grižljaju primerne velike koščke. V ponvi segrejemo košček masla (20 g) in mu dodamo pripravljena jabolka, pol lončka sladkorja, vaniljev sladkor in vaniljo v prahu ali vaniljev ekstrakt. Vse skupaj na nizkem ognju počasi prepražimo. Pražimo približno 10 minut. Vmes mešamo.

Prepražena jabolka odstavimo z ognja in pustimo, da se malo ohladijo. Vklopimo pečico in jo segrejemo na 180 °C (ventilacija), nato pa se lotimo priprave testa.

V skledo odmerimo: 2 jajci, lonček pšeničnega zdroba, lonček in pol moke, zavojček pecilnega praška, lonček olja in dodamo še naribano limonino lupinico. Vse sestavine premešamo (kar z mikserjem, lahko pa tudi ročno) v enotno testo.

Dobimo kepo testa, ki jo denemo v pekač, ki ga lahko obložimo s papirjem za peko, ali pa ne. Sama sem samo nekoliko naoljila pekač po robovih, sicer mazanje pekača ni potrebno. Z rokami testo enakomerno porazdelimo po pekaču. Čez testo posujemo še prepražena jabolka (skupaj s tekočino, ki je nastala pri praženju).

Pečemo v ogreti pečici, 180 °C, ventilacija, 20-30 minut, odvisno od moči vaše pečice. Moj zdrobov biskvit z jabolki se je pekel približno 26 minut.

Počakamo da se nekoliko ohladi, potem pa lahko še malo mlačnega razrežemo na poljubne kose in postrežemo. Zraven se lepo poda tudi malo stepene sladke smetane, a tudi brez je pecivo odlično.

Prijetno sladkanje!

Ljubitelji jabolčnih sladic poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor