Zdrobovo pecivo z jabolki, orehi in brusnicami
Print Friendly, PDF & Email

Zdrobovo pecivo z jabolki, orehi in brusnicami, prelito s čokolado je zelo enostavno pripravljeno, v sebi pa združuje okuse, ki se med seboj lepo povežejo in poskrbijo, da je pecivo ne samo sončno, ampak tudi zelo okusno. In še nekaj je super pri tem pecivu – izdatno se ga nareže in je kot takšno primerno tudi za različna praznovanja.

Pripomočki za zdrobovo pecivo z jabolki

  • električni mikser
  • ribežen
  • okrogel pekač premera 25 cm ali poljuben pravokotni pekač

Sestavine za zdrobovo pecivo z jabolki

  • 250 g pšeničnega zdroba
  • 350-400 g jabolk (naj bodo bolj sočna)
  • 100 g sladkorja
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja
  • 100 g masla
  • 90 ml mleka
  • 3 cela jajca (M ali L)
  • 1 zavojček pecilnega praška
  • 1 jedilna žlica vaniljeve arome
  • 1/2 čajne žličke mletega cimeta
  • naribana limonina lupinica 1 limone
  • 40 g orehovih jedrc
  • 2 jedilni žlici čokoladnih kapljic ali nasekljane čokolade (30-35 g)
  • 50 g suhih brusnic

Za preliv:

  • 120 g čokolade
  • 50 g masla

Priprava zdrobovega peciva z jabolki, orehi in brusnicami

Najprej si pripravimo vse sestavine, tako nam bo najlažje, saj jih bomo le še združili skupaj in masa bo hitro pripravljena. Vklopimo pečico in jo nastavimo na 160 °C (ventilacija).

Jabolka olupimo in naribamo (če imate jabolka, ki so ne škropljena in vas jabolčna lupina v pecivu ne moti, lahko naribate neolupljena jabolka), orehova jedrca na grobo sesekljamo, odmerimo si tudi čokoladne kapljice (ali pa nasekljamo jedilno čokolado) ter suhe brusnice. Pripravimo in odmerimo si še druge sestavine; pšenični zdrob zmešamo skupaj s pecilnim praškom. Maslo pa v kozici na štedilniku stopimo.

Jajca skupaj s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem penasto vmešamo, mešamo pri najvišji hitrosti cca. 2 minuti.

Dodamo mleko, maslo, in na hitro premešamo. Med mešanjem nato žlico po žlico dodajamo mešanico pšeničnega zdroba in pecilnega praška. Nato v maso naribamo limonino lupinico, dodamo mleti cimet in vaniljev ekstrakt, premešamo. Dodamo na grobo nasekljane orehe, čokoladne kapljice, naribana jabolka in suhe brusnice in ročno vmešamo v maso za zdrobovo pecivo.

Maso vlijemo v pekač, ki smo ga namazali z maslom in jo poravnamo po njem. Pečemo v predhodno ogreti pečici (160 °C, ventilacija) 30-35 minut.

Ko je pecivo pečeno, ga vzamemo iz pečice in pustimo v pekaču. Na štedilnik pristavimo posodo, v katero odmerimo maslo in čokolado in ju počasi stopimo in združimo. Talimo na nizki temperaturi, počasi, ob stalnem mešanju. Lahko ju stopite tudi na vodni kopeli.

Čez še vroče zdrobovo pecivo z jabolki, orehi in brusnicami prelijemo stopljeno čokolado z maslom in pustimo, da se ohladi, čokolada pa strdi.

Nato narežemo na poljubne kose ali rezine.

Pecivo lahko hranimo v hladilniku, a postrežemo ogretega na sobno temperaturo.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor