Enostavna jabolčna pita
Print Friendly, PDF & Email

Enostavna jabolčna pita je zelo hitro pripravljena, sočna in se izdatno nareže. Brez težav počaka tudi nekaj dni in pri tem ohrani svojo sočnost, le primerno jo moramo shraniti (zadostuje že pokrit pladenj z narezano jabolčno pito. Pa kar zavihajmo rokave, zmešajmo sestavine, jih vlijmo v pekač, dodajmo jabolka in … naj pečica opravi svoje.

Pripomočki za enostavno jabolčno pito

  • pekač  velikosti 22*35 centimetrov
  • električni mikser
  • kavna skodelica volumna 1,5 dl

Sestavine za enostavno jabolčno pito

Za testo:

  • 4 cela jajca (L)
  • 4 skodelice gladke bele moke tip 400 ali 500
  • 1 skodelica sladkorja
  • 2 skodelici olja
  • 1 skodelica mleka (lahko tudi vode)
  • 1 zavojček pecilnega praška
  • ščep vanilje v prahu (lahko tudi 1 vaniljev sladkor)

Za jabolčni nadev:

  • 5-6 jabolk (500 g)
  • malo mletega cimeta (po okusu)

In še:

  • mleti sladkor za posip

Priprava enostavne jabolčne pite

Jabolka olupimo, jim odstranimo pečke in mušico, nato pa jih narežemo na manjše koščke. Sama jih narežem na način, kot bi sekljala čebulo. Lahko jih tudi naribate. Pripravljena jabolka pustimo ob strani.

Vklopimo pečico in jo nastavimo na 170 °C (ventilacija).

Lotimo se priprave zmesi za biskvitno testo jabolčne pite.  4 jajca in 1 skodelico sladkorja penasto vmešamo, miksamo pri najvišji hitrosti približno 2-3 minute, toliko časa, da dobimo rahlo jajčno zmes, kateri dodamo: skodelico mleka, 2 skodelici olja in vaniljo v prahu (če boste uporabili vaniljev sladkor, ga dodajte že v prvem koraku).

Vse skupaj na hitro premešamo, da združimo sestavine, nato pa med stalnim mešanjem postopoma dodamo moko (4 skodelice), ki smo ji primešali pecilni prašek. Dobimo nekoliko gostejšo zmes za biskvitno testo.

Pripravimo si pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko in vanj vlijemo približno polovico zmesi za biskvitno testo, ki jo enakomerno porazdelimo po pekaču. Čez razporedimo na majhne koščke narezana jabolka. Čez jabolka posujemo malo mletega cimeta (po okusu). Čez jabolka prelijemo preostalo testo, ki ga prav tako čim bolj enakomerno porazdelimo po celotnem pekaču.

Pečemo v že ogreti ventilatorski pečici, na 170 °C, 40-45 minut, raje kakšno minutko dlje kot manj (jaz jo pečem 44 minut). Ali je jabolčna pita pečena, lahko preverimo tako, da vanjo zapičimo zobotrebec in, ko ga izvlečemo, na njem ne sme biti ostankov testa (ne sme biti moker).

Pečeno jabolčno pito pustimo v pekaču, da se ohladi, nato pa jo posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo na poljubno velike koščke. Lahko postrežemo še malo mlačno pito.

Prijetno sladkanje!

Ljubitelji jabolčnih sladic poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor