Slivova krostata s čokolado in kremnim sirom
Print Friendly, PDF & Email

Včasih so enostavne sladice točno tisto, kar potrebujemo. Tokrat je v moji kuhinji nastala krostata s slivami, ki sem ji spontano dodala še temno čokolado in kremni sir.

Izpadla je super. Hrustljavo testo, nežna podlaga iz kremnega sira in sladka čokolada, ki se lepo zlije z okusom sočnih sladko-kislih sliv. Sama priprava pa zelo enostavna in hitra.

Pripomočki za slivovo krostato s čokolado in kremnim sirom

  • pekač v velikosti pečice
  • pečica
  • manjši nož
  • nož
  • deska za rezanje
  • vilica
  • žlica
  • kuhinjska tehtnica
  • čajna žlička
  • 2 manjši posodici (za slive in pripravo nadeva)

Sestavine za slivovo krostato s čokolado in kremnim sirom

  • zavitek svežega kvašeno-listnatega testa (400 g); lahko tudi listnato testo
  • 400-450 g razkoščičenih sliv
  • 100 g temne čokolade
  • 250 g kremnega sira (ABC, Philadelphia, …)
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1-2 žlici mletega sladkorja

Po želji še:

  • malo mletega sladkorja za posip

Priprava slivove krostate s čokolado in kremnim sirom

Pečico priklopimo in nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica).
Slive razkoščičimo in jih narežemo na četrtinke. Če imate slive, ki so večje, lahko tudi na osmine.

Čokolado nasekljamo na manjše koščke.

V manjšo posodico odmerimo kremni sir, vaniljev ekstrakt, vaniljev sladkor in sladkor. Sama sem uporabila 1 žlico sladkorja, vi ga dodajte več, če ste bolj sladkosnedi, upoštevajte pa, da bo svoje k sladkosti dodala tudi čokolada in seveda slive. Vse sestavine dobro premešamo med seboj.

Na pekač razgrnemo kvašeno listnato testo, ki smo ga imeli do sedaj v hladilniku, ker je testo ovito v papir, ki je primerno za peko, ga samo odvijemo in skupaj s s papirjem položimo na pekač.

Z manjšim nožkom nežno zarežemo robove testa – približno 1 cm od roba, tako, da nežno zarežemo samo vrhnji del testa, testa ne prerežemo!

Na koncu dobimo ”okvir”. s tem poskrbimo, da se bo rob med peko ”napihnil” in ustvaril obrobo naše krostate.

Z vilicami po notranji strani zarezanega okvirja prebodemo testo, kot prikazuje spodnja slika.

Na testo sedaj enakomerno namažemo kremni sir. Namažemo ga znotraj pravokotnega okvirja, ki smo ga zarezali.

Čez kremni sir posujemo nasekljano temno čokolado.

In nato čez razporedimo še razkoščičene in na četrtine (ali manjše) narezane slive.

Vse skupaj potisnemo v pečico, ki se je medtem že ogrela na 170 °C (ventilacijska pečica) in slivovo krostato s čokolado in kremnim sirom pečemo približno 15-20 minut, toliko, da se testo lepo zapeče in postane zlato-rjave barve. Čas peke je seveda odvisen tudi od moči vaše pečice.

Ko je slivova krostata s čokolado in kremnim sirom pečena, jo vzamemo iz pečice in jo pustimo na pekaču, da se ohladi.

Ohlajeno (ali še malce toplo) narežemo na poljubno velike kose in postrežemo.

Po želji, jo lahko pred postrežbo še posujete s sladkorjem v prahu, ni pa nujno.

Krostata bo okusna tudi naslednji dan, le da se bo testo zaradi sočnega nadeva, ki je na njem nekoliko zmehčalo in ne bo več tako hrustljavo. Bo še vedno trdno, le hrustljavo ne.

Prijetno sladkanje vam želim!

Ljubitelje sladic s slivami vabim, da poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.6]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor