Blazinice z jagodami in vaniljevo kremo
Print Friendly, PDF & Email

Enostavne blazinice z jagodami in vaniljevo kremo sem prvič pripravila povsem po naključju, ko sva s hčerko želeli presenetiti moža, doma pa sva imeli omejen izbor sestavin. Blazinice z jagodami in vaniljevo kremo so nam bile tako všeč, da so postale ena izmed redkih sladic, ki jih pripravim vedno znova. In vedno v hipu izginejo. Pa še zelo enostavne so za pripravo. Super so tudi za kakšna praznovanja, saj jih lahko enostavno primemo v roke in zagrizemo vanje.

Pripomočki za blazinice z  jagodami in vaniljevo kremo

 • pekač, ki pride s pečico
 • električni mikser
 • dekorirna vrečka ali drug pripomoček za brizganje
 • po želji različni modelčki za izrezovanje v dveh velikostih

Sestavine za blazinice z jagodami in vaniljevo kremo

 • 275 g zavojček svežega listnatega testa
 • 160 g svežih jagod (tehtamo očiščene)
 • 2 žlici jagodne marmelade (cca. 60 g)
 • 1 zavojček pudinga Galetta z okusom vanilje (Dr. Oetker)
 • 250 ml sladke smetane za stepanje (naj bo hladna)
 • 250 ml mleka (naj bo hladno)
 • ščep vanilje v prahu (ni obvezno)

Priprava blazinic z jagodami in vaniljevo kremo

Pečico vklopimo in nastavimo na 170 °C (ventilacija).

Najprej si pripravimo jagode, ki jih dobro umijemo in odstranimo listje, pa tudi morebitne slabe dele sadeža. Nekoliko jih osušimo, nato pa jih narežemo na manjše kose. Sama jih narežem na četrtine, ki jih nato narežem na tanke rezine. Jagode damo v manjšo posodico in jim, po tem, ko smo narezali vse jagode, dodamo še 2 žlici jagodne marmelade in premešamo, da obe sestavini združimo. Pustimo ob strani in se lotimo priprave testa.

Jagode in jagodno marmelado seveda lahko zamenjamo z borovnicami in borovničevo marmelado, ribezom in ribezovo marmelado, malinami in malinovo marmelado ali morebiti češnjami in češnjevo marmelado … Možnosti je veliko.

Listnato testo razgrnemo (priporočam, da delamo s testom, ki je ogreto na sobno temperaturo) in ga, bodisi z nožem narežemo na poljubno velike kose, priporočam, da niso preveliki (jaz iz ene rolice listnatega testa, v kolikor izrezujem, dobim 18 kosov), ali pa s pomočjo modelčkov za piškote izrežemo poljubne oblike.
V primeru, da bomo izrezovali z modelčki, priporočam, da imate dva modelčka enake oblike, a dveh velikosti – večjega in manjšega, pri čemer osnovo blazinice izrežemo z večjim modelčkom, manjšega pa bomo potrebovali v naslednjem koraku, če manjšega nimamo, nič hudega, pomagali si bomo z nožem. Pri izrezovanju z modelčki nam bo ostalo nekaj testa, enostavno ga oblikujemo nazaj v kepo, razvaljamo in ponovno izrežemo poljubne oblike …

Izrezane koščke testa, ki so osnova naših blazinic, prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko.
V vsak kos testa sedaj zarežemo še rob in sicer tako, da z nožem samo nežno zarežemo v testo tako, da naredimo ‘okvir’, ki naj bo cca. 3-5 milimetrov stran od roba. Samega testa pri tem ne prerežemo do dna. Če izrezujemo z modelčki, na sredino posameznega lika, položimo manjši modelček in naredimo odtis.

Vsako blazinico nato s pomočjo vilice nekajkrat prebodemo po notranjem delu, zunanji rob pustimo, le-ta se bo med peko dvignil in nam oblikoval prostor za vaniljev nadev.

V notranji del blazinice sedaj s pomočjo žličke nadevamo jagode pomešane z jagodno marmelado. Pri tem se skušamo čim bolj držati z rezilom zarisanega roba. Pečemo 13-15 minut v vnaprej ogreti pečici pri 170 °C, ventilacija.

Pečene blazinice z jagodami vzamemo iz pečice in jih pustimo na pekaču, da se ohladijo. Medtem pa že lahko pripravimo vaniljevo kremo, ki jo bomo nabrizgali čez jagode.

V primerno veliko skledo odmerimo smetano za stepanje in mleko (oba naj bosta hladna!) in prašek za vaniljev puding brez kuhanja Galetta ter ščep vanilje v prahu, ki pa jo lahko tudi izpustimo, če je nimamo. Z mikserjem vse skupaj najprej počasi, nato pa pri najvišji hitrosti stepamo približno minutko (upoštevajte navodilo na embalaži Galette).
Dobljeno vaniljevo kremo nadevamo v dekorirno vrečko oziroma pripomoček za brizganje s poljubnim nastavkom.

Preostane nam le še, da na ohlajene blazinice z jagodami nabrizgamo vaniljevo kremo. Kremo nabrizgamo v poljubni količini in vzorcu. Sama porabim vso kremo (nekaj blazinic tako bolj radodarno obdarim s kremo), v kolikor pa bi vam kaj vaniljeve kreme ostalo, jo enostavno nabrizgajte v kozarček, čez prelijte jagodno omako in odlična sladica v kozarčku je pripravljena.

Sladica je pripravljena in jo že lahko postrežemo, še boljša pa bo, če jo bomo za nekaj časa (vsaj 30 minut) shranili v hladilniku in šele nato postregli.

Če ne pojemo vseh blazinic z jagodami in vaniljevo kremo, jih hranimo v hladilniku, v katerem brez težav počakajo nekaj dni (2-3).

Prijetno sladkanje želim.

Poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor