Preprosto sočno jogurtovo pecivo s sadjem
Print Friendly, PDF & Email

Tole pecivo nam je pred nekaj leti postregla prijateljica, ko smo bili na obisku. Vsem se je zdelo zelo dobro, še posebej pa mojemu možu, ki ne pohvali sladic kar tako. 🙂 Pecivo je sočno, mehko, sladko, sadje pa mu daje svežino, rahlo kiselkasto protiutež in ga popestri tudi barvno. To pecivo je bilo všeč tudi meni, čeprav imam raje čokoladne sladice. Pripravi se zelo hitro in enostavno, zato ga spečem vedno, kadar se mi malo mudi in nimam časa za kaj zahtevnega ali zamudnega. Jaz ne bi bila jaz, če recepta ne bi malo prikrojila svojemu okusu in med drugim nekaj navadne bele moke nadomestila s polnozrnato. Zdi se mi, da ima ta več okusa, prav tako pa se raje sladkam vsaj malo manj grešno. 🙂 Super je tudi, ker lahko uporabimo katerokoli sadje, ki nam je všeč ali ga imamo pri roki. Uporabimo lahko zamrznjeno ali vloženo sadje, najbolje pa je seveda sveže.

Pripomočki za preprosto sočno jogurtovo pecivo s sadjem:

  • skleda za mešanje sestavin
  • električni mešalnik
  • tehtnica
  • pečica
  • štedilnik
  • žlica
  • posoda za merjenje tekočin
  • nož
  • deska
  • kozica
  • skledica ali globok krožnik

Sestavine za preprosto sočno jogurtovo pecivo s sadjem:

Za pekač velikosti 22 x 37 cm:

  • 4 jajca
  • 150 g sladkorja
  • 16 g vanilijevega sladkorja (2 vrečki)
  • 0,5 dl kokosove maščobe (približno 40 g; lahko nadomestimo s sončničnim oljem)
  • 0,5 dl olivnega olja
  • 360 g navadnega jogurta
  • 300 g bele moke tip 400 ali 500
  • 70 g polnozrnate pšenične moke
  • 25 g pecilnega praška (2 vrečki)
  • 1 ščepec soli
  • 300 g poljubnega sadja (uporabila sem marelice, breskve, ribez in kosmulje)

Postopek za preprosto sočno jogurtovo pecivo s sadjem:

Pecivo pripravimo tako, da v skledo za mešanje sestavin ubijemo 4 jajca. Beljakov in rumenjakov ni potrebno ločiti. Dodamo 150 g sladkorja in 2 vrečki vanilijevega sladkorja ter vse skupaj zmešamo z električnim mešalnikom, da nastane puhasta, svetla zmes.

Če bomo uporabili kokosovo maščobo, jo moramo prej stopiti. 40 g jo damo v kozico in jo stopimo na nizkem ognju. V tankem curku prilijemo k stepenim jajcem in vmes ves čas mešamo na srednji hitrosti. Dolijemo tudi 0,5 dl olivnega olja. Posode še ne pomijemo, ampak z maščobo, ki ostane, namastimo pekač.

K zmesi za preprosto sočno jogurtovo pecivo s sadjem dodamo še 360 g navadnega jogurta.

V skledici ali globokem krožniku zmešamo 300 g moke, 70 g polnozrnate moke, 25 g pecilnega praška, ščepec soli. Po žlicah dodajamo k masi za pecivo in mešamo z mešalnikom na nizki hitrosti. Mešamo le toliko, da je zmes enakomerna, ne mešamo pa predolgo.

2/3 mase vlijemo na pomaščen pekač velikosti približno 22 x 37 cm. Za namastitev uporabimo maščobo, ki je ostala v posodi za merjenje ali v kozici, v kateri smo stopili kokosovo mast. Izbrano sadje narežemo na koščke in jih enakomerno nadevamo na maso za pecivo.

Preostanek mase prelijemo čez sadno plast in jo z žlico pogladimo, tako da je sadje pokrito, ni pa nič hudega, če kakšen košček kuka ven.

Pekač damo v pečico, ogreto na 170 °C in pečemo 25 do 30 minut. Z zobotrebcem preverimo, ali je pečeno – če prebodemo pecivo in je zobotrebec čist, je preprosto sočno jogurtovo pecivo s sadjem pečeno.

Pustimo, da se ohladi v pekaču, nato pa ga razrežemo na poljubno velike kose in ponudimo. Dober tek!

Privoščite si tudi sladkanje s tem pecivom:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor