Medeni venec s poletnim sadjem
Print Friendly, PDF & Email

Ker nas poletje obdarja z raznovrstnimi sadeži, res ni težko izbrati prave kombinacije za poletno sladico. Na pečen venec z okusom po medu le še nadevamo preprosto in okusno kremo in vse skupaj okrasimo s prav fotogeničnim sadjem in piknik ali zabava se lahko začne.

medeni venec s poletnim sadjem (15)

Pripomočki za medeni venec:

  • skleda
  • mešalnik
  • žlica
  • kozarec
  • pekač za kolače v obliki venca
  • čopič
  • krožnik ali podstavek

Sestavine za medeni venec:

  • 2 jajci
  • 0,5 skodelice sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 1 žlica ruma
  • 2 žlici medu
  • 0,5 skodelice moke
  • 0,5 skodelice polnozrnate moke
  • 0,5 zavitka pecilnega praška

Postopek za medeni venec:

Za medeni venec s poletnim sadjem najprej spečemo biskvit. Zanj najprej ločimo jajca. Rumenjake damo v skledo. Mednje vsujemo sladkor in vanilijev sladkor ter prilijemo olje. Vse skupaj zmešamo z mešalnikom. Nato primešamo še rum in med.

medeni venec s poletnim sadjem (3)

V kozarec vsujemo obe vrsti moke in pecilni prašek in vse dobro premešamo. To postopno vsipamo k rumenjakovi masi in ves čas počasi mešamo.

medeni venec s poletnim sadjem (4)

Beljake stepemo v sneg in ga vmešamo med rumenkasto maso.

medeni venec s poletnim sadjem (5)

Pekač za kolače v obliki vencev najprej dobro namažemo s stopljenim maslom, čez pa posujemo žlico moke. Pekač obračamo toliko časa, da je povsem pokrit z moko. Če se na namaščene stene ne prime vsa, pekač obrnemo, da pade ven.

medeni venec s poletnim sadjem (7)

V pekač vlijemo maso in jo spečemo – približno 25 minut na 150 °C. Po 20 minutah z zobotrebcem, ki ga zapičimo v biskvit, preverimo, ali je že pečen.

medeni venec s poletnim sadjem (8)

Pečeni venec rahlo ohladimo, nato pa previdno zvrnemo na krožnik ali podstavek in pustimo, da se ohladi do konca, medtem pa pripravimo kremo.

medeni venec s poletnim sadjem (11)

Pripomočki za kremo:

  • skleda
  • električni mešalnik
  • žlica

Sestavine za kremo:

  • 2 dl sladke smetane
  • 0,5 skodelice grškega jogurta
  • 1 žlica medu
  • 1 žlička sladkorja
  • ribez, maline, češnje, višnje, borovnice, jagode …
  • nekaj listkov mete ali listi izbranega sadja

Postopek za kremo:

Sladko smetano vlijemo v skledo in jo stepemo z električnim mešalnikom. Med mešanjem dodamo sladkor. Ko je stepena, primešamo grški jogurt in med.

medeni venec s poletnim sadjem (9)

S kremo namažemo vrh venca.

medeni venec s poletnim sadjem (12)

Zdaj moramo venec le še okrasiti s sadeži. Izberemo lahko poljubno sadje, najbolje pa je, da so sadeži živih barv, ki bodo goste kar vabili s svojo obliko in svežino.

Izbrane sadeže očistimo in operemo. Nekaj pecljev in listov namenoma pustimo. Sadje polagamo na kremo izmenično ali v skupinah. Za kontrast dodamo nekaj listov mete.

medeni venec s poletnim sadjem (13)

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor