Limonina panakota
Print Friendly, PDF & Email

Limonina panakota je osvežilna sladica, ki se je pridružila veliki družini slastnih panakot, ki jih lahko najdete med našimi recepti. Najboljša je, če jo pustimo počivati v hladilniku čez noč. Je bogatega okusa, zato ne potrebuje preliva ali posipa, ki je značilen za panakote.

Limonina panakota – pripomočki:

  • kozica
  • metlica
  • globok krožnik
  • strgalo za lupinico
  • kozarci, modelčki

Limonina panakota – sestavine:

  • 2 limonina jogurta (180 g)
  • 500 ml sladke smetane
  • 1 limonin sladkor
  • 3 lističi želatine
  • 1 bio limona (lupinica)
  • 1-2 žlici kristalnega sladkorja (po želji)

Limonina panakota – postopek:

V kozico stresemo 2 lončka limoninega jogurta ter dodamo 500 ml sladke smetane.

Dodamo 1 zavojček limoninega sladkorja ter z metlico dobro premešamo in segrevamo na srednji temperaturi. Med segrevanjem večkrat premešamo in pazimo, da vsebina ne zavre. Če imate radi bolj sladko, lahko dodate kakšno žlico kristalnega sladkorja, ni pa potrebno.

Da bo panakota še bolj aromatična, vanjo nastrgamo še limonino lupinico. Uporabimo neškropljeno limono ali pa le-to pred uporabo za nekaj časa namočimo v vodo, ki smo ji dodali sodo bikarbono. Nasvet, kako to storimo, najdete tukaj.

V globok krožnik nalijemo vodo, ki naj bo sobne temperature, ter vanjo potopimo 3 lističe želatine, da se omehčajo.

Ko je smetana segreta, iz vode posamezno vzamemo omehčane lističe želatine, jih malce otresemo ter previdno položimo na toplo smetano. Želatina se bo v trenutku stopila, mi pa z metlico dobro premešamo, da se enakomerno porazdeli po masi.

Še toplo smetano nalijemo v kozarce ali poljubne modelčke. Dobro se obnesejo tudi silikonski modelčki za mafine. Ko se limonina panakota nekoliko ohladi, jo postavimo v hladilnik in jo pustimo počivati vsaj 6 ur, še boljše pa je, če jo pustimo v hladilniku čez noč in postrežemo naslednji dan.

Za dekoracijo lahko uporabimo vejico mete. Jaz sem uporabila ananasovo meto, saj limonske mete nisem imela pri roki. Vsekakor bi bila limonska meta še boljša izbira. Nasvete za serviranje panakot najdete tukaj.

Panakoto postrežemo dobro ohlajeno, saj je tako še bolj osvežilnega okusa.

Prijetno sladkanje!

Poleg klasične panakote, vas bo očarala tudi:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor