Nasvet za hitro in učinkovito čiščenje sadja in zelenjave
Print Friendly, PDF & Email

Pred vsako uporabo sadje ali zelenjavo temeljito operemo. Vendar ali samo z vodo res operemo vso umazanijo, ki se nabere na živilu med nabiranjem, transportom in skladiščenjem v trgovini? Tukaj je nasvet kako zares odstraniti vso umazanijo iz sadja in zelenjave in brez slabe vesti ugrizniti vanje.

Nasvet-za-hitro-in-ucinkovito-ciscenje-sadja-in-zelenjave-1

Nasvet za čiščenje sadja in zelenjave – pripomočki:

  • večja plastična posoda
  • voda

Nasvet za čiščenje sadja in zelenjave – sestavine:

  • žlička sode bikarbone

Nasvet za čiščenje sadja in zelenjave – postopek:

Sadje in zelenjavo najprej na hitro splahnemo.

Glede na količino sadja in zelenjave, ki jo želimo očistiti, izberemo velikost plastične posode. Vanjo položimo sadje in zelenjavo ter natočimo toliko vode, da prekrije vsa živila. Nato vanjo stresemo sodo bikarbono. Če gre za malo živil, je dovolj majhna žlička, v nasprotnem primeru pa velika žlica. Vse skupaj malo premešamo ter pustimo stati vsaj 15 minut. Živila ponovno splahnemo in sadje obrišemo, zelenjavo pa olupimo in naprej uporabimo za kuhanje.

Nasvet-za-hitro-in-ucinkovito-ciscenje-sadja-in-zelenjave

Soda bikarbona je res vsestranska. Lahko jo uporabljamo v različne namene, kakor so odganjanje neprijetnih vonjav iz hladilnika ali pomivalnega stroja. Skupaj z vinskim kisom in vodo je odlična kombinacija pri pranju perila in čiščenju talnih površin, da nam ni treba uporabljati agresivnih čistilnih sredstev. Nekateri pravijo, da s kančkom vode lahko uporabimo kakor pasto za beljenje zob ali kot hiter ukrep pri pikih insektov. Skratka, sodo bikarbono je vredno imeti doma, saj nam lahko pride prav na vsakem koraku. Poskusite še sami in se prepričajte.

Potrudimo se zase in za svoje zdravje, da v telo ne vnašamo raznih pesticidov ter uporabimo ta koristen in hiter nasvet ter zaužijmo dobro očiščeno sadje in zelenjavo.

Lep dan še naprej.

 

 

 

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Martina

Po poklicu sem grafična oblikovalka in mamica dveh punčk. Rada kuham za svoje najbližje ter fotografiram, kar združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor