Božična panakota
Print Friendly, PDF & Email

Za božič si vsi še posebej želimo, da bi postregli nekaj edinstvenega, kar bi razvajalo naše oči in brbončice. V poplavi receptov včasih sploh ne vemo, česa se lotiti. In ker je običajno že sam glavni božični obrok precej nasiten, je na mestu sladica, ki se bo stopila v naših ustih in nas omamila z zimskimi začimbami.

bozicna-panakota

Božična panakota – pripomočki:

  • 2 kozici za kuhanje
  • metlica
  • deska za rezanje
  • nož
  • globok krožnik ali skodelica
  • žlica
  • modelčki (silikonski) ali kozarčki

Božična panakota – sestavine:

Količina je za 6 srednje velikih panakot.

  • 600 ml smetane (del lahko nadomestimo z jogurtom)
  • 2 vanilin sladkorja
  • 1 žlička mletega cimetabozicna-panakota-1
  • ščepec mletih klinčkov
  • 4 lističi želatine

Karamelni preliv:

  • 1 jogurtov lonček kristalnega sladkorja
  • 1 dl mleka
  • 2 rdeči jabolki (del prihranimo za dekoracijo)
  • žlička mletega cimeta
  • ščepec mletih klinčkov

Dekoracija:

  • srebrne perlice ali podobno
  • celi klinčki
  • nekaj rezin rdečega jabolka

Božična panakota – postopek:

Smetano pristavimo v kozico in jo na zmerni temperaturi segrevamo skoraj do vretja. Dodamo 2 vanilin sladkorja, po želji lahko še dodatno sladkamo, vendar ni potrebno. Medtem ko čakamo, da se smetana segreje, v globok krožnik nalijemo vodo in namočimo 4 lističe želatine.

bozicna-panakota-2

V smetano dodamo 1 žličko mletega cimeta in ščepec mletih klinčkov ter dobro premešamo.

bozicna-panakota-3

Tik preden smetana želi zavreti, jo odstavimo in dodamo 4 lističe želatine. Z metlico dobro premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo.

bozicna-panakota-4

Panakoto nalijemo v modelčke (najboljši so silikonski) ali manjše kozarčke. Ko se malce ohladijo, jih postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure, še bolje pa kar čez noč.

bozicna-panakota-5

Sedaj moramo pripraviti še karamelni preliv. V kozico stresemo 1 jogurtov lonček kristalnega sladkorja in ga karameliziramo. Gosto karamelo razredčimo z mlekom, ki ga dodajamo postopoma.

bozicna-panakota-6

2 rdeči neškropljeni jabolki narežemo na koščke, ki jih dodamo v karamelni preliv.

bozicna-panakota-7

Dodamo še ščepec mletega cimeta in mletih klinčkov ter dobro premešamo. Malce še segrejemo, da jabolka lepo zadišijo.

bozicna-panakota-8

S karamelnim prelivom, ki ga malce ohladimo, prelijemo božično panakoto. Nekaj časa si vzemimo še za dekoracijo.

bozicna-panakota-9

Dodajmo kakšno srebrno perlico, krhelj jabolka in vanj zapičimo cele klinčke.

bozicna-panakota-10

Prijetno sladkanje!

Namig
Božično panakoto si lahko privoščimo tudi takrat, ko ni božični čas.

 

 

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.8]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor