Božična panakota
Print Friendly, PDF & Email

Za božič si vsi še posebej želimo, da bi postregli nekaj edinstvenega, kar bi razvajalo naše oči in brbončice. V poplavi receptov včasih sploh ne vemo, česa se lotiti. In ker je običajno že sam glavni božični obrok precej nasiten, je na mestu sladica, ki se bo stopila v naših ustih in nas omamila z zimskimi začimbami.

bozicna-panakota

Božična panakota – pripomočki:

  • 2 kozici za kuhanje
  • metlica
  • deska za rezanje
  • nož
  • globok krožnik ali skodelica
  • žlica
  • modelčki (silikonski) ali kozarčki

Božična panakota – sestavine:

Količina je za 6 srednje velikih panakot.

  • 600 ml smetane (del lahko nadomestimo z jogurtom)
  • 2 vanilin sladkorja
  • 1 žlička mletega cimetabozicna-panakota-1
  • ščepec mletih klinčkov
  • 4 lističi želatine

Karamelni preliv:

  • 1 jogurtov lonček kristalnega sladkorja
  • 1 dl mleka
  • 2 rdeči jabolki (del prihranimo za dekoracijo)
  • žlička mletega cimeta
  • ščepec mletih klinčkov

Dekoracija:

  • srebrne perlice ali podobno
  • celi klinčki
  • nekaj rezin rdečega jabolka

Božična panakota – postopek:

Smetano pristavimo v kozico in jo na zmerni temperaturi segrevamo skoraj do vretja. Dodamo 2 vanilin sladkorja, po želji lahko še dodatno sladkamo, vendar ni potrebno. Medtem ko čakamo, da se smetana segreje, v globok krožnik nalijemo vodo in namočimo 4 lističe želatine.

bozicna-panakota-2

V smetano dodamo 1 žličko mletega cimeta in ščepec mletih klinčkov ter dobro premešamo.

bozicna-panakota-3

Tik preden smetana želi zavreti, jo odstavimo in dodamo 4 lističe želatine. Z metlico dobro premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo.

bozicna-panakota-4

Panakoto nalijemo v modelčke (najboljši so silikonski) ali manjše kozarčke. Ko se malce ohladijo, jih postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure, še bolje pa kar čez noč.

bozicna-panakota-5

Sedaj moramo pripraviti še karamelni preliv. V kozico stresemo 1 jogurtov lonček kristalnega sladkorja in ga karameliziramo. Gosto karamelo razredčimo z mlekom, ki ga dodajamo postopoma.

bozicna-panakota-6

2 rdeči neškropljeni jabolki narežemo na koščke, ki jih dodamo v karamelni preliv.

bozicna-panakota-7

Dodamo še ščepec mletega cimeta in mletih klinčkov ter dobro premešamo. Malce še segrejemo, da jabolka lepo zadišijo.

bozicna-panakota-8

S karamelnim prelivom, ki ga malce ohladimo, prelijemo božično panakoto. Nekaj časa si vzemimo še za dekoracijo.

bozicna-panakota-9

Dodajmo kakšno srebrno perlico, krhelj jabolka in vanj zapičimo cele klinčke.

bozicna-panakota-10

Prijetno sladkanje!

Namig
Božično panakoto si lahko privoščimo tudi takrat, ko ni božični čas.

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor