Božična panakota
Za božič si vsi še posebej želimo, da bi postregli nekaj edinstvenega, kar bi razvajalo naše oči in brbončice. V poplavi receptov včasih sploh ne vemo, česa se lotiti. In ker je običajno že sam glavni božični obrok precej nasiten, je na mestu sladica, ki se bo stopila v naših ustih in nas omamila z zimskimi začimbami.
Božična panakota – pripomočki:
- 2 kozici za kuhanje
- metlica
- deska za rezanje
- nož
- globok krožnik ali skodelica
- žlica
- modelčki (silikonski) ali kozarčki
Božična panakota – sestavine:
Količina je za 6 srednje velikih panakot.
- 600 ml smetane (del lahko nadomestimo z jogurtom)
- 2 vanilin sladkorja
- 1 žlička mletega cimeta
- ščepec mletih klinčkov
- 4 lističi želatine
Karamelni preliv:
- 1 jogurtov lonček kristalnega sladkorja
- 1 dl mleka
- 2 rdeči jabolki (del prihranimo za dekoracijo)
- žlička mletega cimeta
- ščepec mletih klinčkov
Dekoracija:
- srebrne perlice ali podobno
- celi klinčki
- nekaj rezin rdečega jabolka
Božična panakota – postopek:
Smetano pristavimo v kozico in jo na zmerni temperaturi segrevamo skoraj do vretja. Dodamo 2 vanilin sladkorja, po želji lahko še dodatno sladkamo, vendar ni potrebno. Medtem ko čakamo, da se smetana segreje, v globok krožnik nalijemo vodo in namočimo 4 lističe želatine.
V smetano dodamo 1 žličko mletega cimeta in ščepec mletih klinčkov ter dobro premešamo.
Tik preden smetana želi zavreti, jo odstavimo in dodamo 4 lističe želatine. Z metlico dobro premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo.
Panakoto nalijemo v modelčke (najboljši so silikonski) ali manjše kozarčke. Ko se malce ohladijo, jih postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure, še bolje pa kar čez noč.
Sedaj moramo pripraviti še karamelni preliv. V kozico stresemo 1 jogurtov lonček kristalnega sladkorja in ga karameliziramo. Gosto karamelo razredčimo z mlekom, ki ga dodajamo postopoma.
2 rdeči neškropljeni jabolki narežemo na koščke, ki jih dodamo v karamelni preliv.
Dodamo še ščepec mletega cimeta in mletih klinčkov ter dobro premešamo. Malce še segrejemo, da jabolka lepo zadišijo.
S karamelnim prelivom, ki ga malce ohladimo, prelijemo božično panakoto. Nekaj časa si vzemimo še za dekoracijo.
Dodajmo kakšno srebrno perlico, krhelj jabolka in vanj zapičimo cele klinčke.
Prijetno sladkanje!