Panakota Kavica
Print Friendly, PDF & Email

Panakota Kavica je na prvi hip videti kot prava kavica, sploh, če jo postrežemo v skodelici za kavo. Je osvežilna poslastica za vse ljubitelje kave. Pravzaprav jo imajo radi tudi tisti, ki sicer kave ne pijejo. Nastala je z eksperimentiranjem in se je pridružila zbirki ostalih panakot, ki jih najdete med našimi recepti.

Panakota Kavica – pripomočki:

  • kozica ali džezva za kavo
  • žlica
  • metlica
  • globok krožnik
  • cedilo
  • 2 veliki ali 3 manjše skodelice za kavo

Panakota Kavica – sestavine:

Sestavine so za 2 veliki ali 3 majhne kavne panakote.

  • 250 ml sladke smetane
  • 1 vanilin sladkor
  • 10 žlic kuhane kave (tekočine)
  • 1-2 žlici kristalnega sladkorja (po želji)
  • 1 velika žlica kakava v prahu
  • 2 lističa želatine

Panakota Kavica – postopek:

V kozico ali džezvico nalijemo 250 ml sladke smetane, dodamo 1 vanilin sladkor in segrevamo na srednji temperaturi. Po želji lahko dodamo še kakšno žlico ali dve kristalnega sladkorja. Vmes večkrat premešamo.

Medtem ko se smetana segreva, v globok krožnik nalijemo vodo in v njej namočimo 2 lističa želatine.

Tik preden smetana zavre, znižamo temperaturo na minimum in dolijemo 10 žlic kuhane kave.

Dodamo še eno žlico kakava v prahu. Presejemo ga skozi cedilo, da ni grudic. Dobro premešamo z metlico.

Na koncu dodamo še 2 lističa želatine. Vzamemo ju iz vode in malce otresemo. Počasi ju dodamo v segreto tekočino in dobro premešamo z metlico.

Kavno panakoto nalijemo v skodelice ali kozarčke. Glede serviranja si lahko pomagamo z nasveti za serviranje in dekoriranje panakot.

Malce ohladimo in za vsaj 4 ure postavimo v hladilnik. Lahko pa jo pustimo tudi čez noč.

Panakota kavica je aromatična in osvežilna sladica in se prileže tudi po obilnem kosilu.

V skodelici kavne panakote se ustvarijo različne plasti zaradi dodanega kakava v prahu. Temna plast na dnu deluje kot kavna usedlina, vendar jo lahko pojemo.

Prijetno sladkanje!

Poleg klasične panakote (panna cotte) lahko poskusite tudi druge panakote z različnimi okusi in prelivi:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor