Panakota – nasveti za serviranje
Priljubljeno italijansko sladico panakoto pripravimo le v nekaj minutah, brez pečice in brez posebnih kulinaričnih veščin, zato je primerna tudi za začetnike. Opisala bom nekaj načinov, kako lahko z nekaj domišljije zelo elegantno serviramo in dekoriramo to zapeljivo lepotico.
1. Kozarci, modelčki, skodelice
Ko pripravimo panakoto (it. panna cotta; kuhana smetana) jo lahko nalijemo v različne modelčke ali pa kar v kozarčke, v katerih jo bomo postregli. Modelčki so lahko plastični, glineni ali silikonski. Če se odločimo, da bomo panakoto servirali v kozarčkih, izberemo kakšne posebne oblike, da bo sladica še bolj privlačna za naše goste.
Panakota je sladica, ki mora v hladilniku počivati vsaj 4-5 ur, še boljše pa je, da jo pustimo v hladilniku čez noč. Tako bo njena struktura zagotovo čvrsta. To je pomembno še posebej pri tistih panakotah, ki jih imamo v modelčkih. Najboljše se obnesejo silikonski modelčki, ki jih brez težav odstranimo. Če uporabimo plastične ali glinene modelčke, panakoto najlažje dobimo iz njih tako, da jih za kratek čas potopimo v toplo vodo.
2. Prelivi, kreme, dekorativni okraski …
Klasično panakoto običajno prelijemo s sadnim prelivom (npr. iz malin, borovnic, jagod itd.) ali karamelnim prelivom. Lahko pa jo enostavno potrosimo s čokolado ali kakavom v prahu.
Dekoriramo jih lahko s kremami, smetano, koščki sadja ali čokolade, dodamo metine liste, sladke dekorativne okraske itd.
3. Primeri serviranja – končni izdelki:
Panakote, servirane v kozarcih:
Panakote, servirane na krožniku:
Verjamem, da so vas nasveti za serviranje panakot navdušili in se boste kmalu lotili izdelave te italijanske sladice.
Poleg klasične panakote, ki je osnova vseh panakot, lahko pripravite tudi:
Pustite domišljiji prosto pot pri ustvarjanju in prijetno sladkanje!