Panakota – nasveti za serviranje
Print Friendly, PDF & Email

Priljubljeno italijansko sladico panakoto pripravimo le v nekaj minutah, brez pečice in brez posebnih kulinaričnih veščin, zato je primerna  tudi za začetnike. Opisala bom nekaj načinov, kako lahko z nekaj domišljije zelo elegantno serviramo in dekoriramo to zapeljivo lepotico.

1. Kozarci, modelčki, skodelice

Ko pripravimo panakoto (it. panna cotta; kuhana smetana) jo lahko nalijemo v različne modelčke ali pa kar v kozarčke, v katerih jo bomo postregli. Modelčki so lahko plastični, glineni ali silikonski. Če se odločimo, da bomo panakoto servirali v kozarčkih, izberemo kakšne posebne oblike, da bo sladica še bolj privlačna za naše goste.

Panakota-nasveti-za-serviranje-3 Panakota-nasveti-za-serviranje-2

 

 

 

 

 

 

Panakota-nasveti-za-serviranje-1Panakota je sladica, ki mora v hladilniku počivati vsaj 4-5 ur, še boljše pa je, da jo pustimo v hladilniku čez noč. Tako bo njena struktura zagotovo čvrsta. To je pomembno še posebej pri tistih panakotah, ki jih imamo v modelčkih. Najboljše se obnesejo silikonski modelčki, ki jih brez težav odstranimo. Če uporabimo plastične ali glinene modelčke, panakoto najlažje dobimo iz njih tako, da jih za kratek čas potopimo v toplo vodo.

Panakota-nasveti-za-serviranje-4 Panakota-nasveti-za-serviranje-5

 

 

 

 

 

 

2. Prelivi, kreme, dekorativni okraski …

Klasično panakoto običajno prelijemo s sadnim prelivom (npr. iz malin, borovnic, jagod itd.) ali karamelnim prelivom. Lahko pa jo enostavno potrosimo s čokolado ali kakavom v prahu.

Panakota-nasveti-za-serviranje-7

Dekoriramo jih lahko s kremami, smetano, koščki sadja ali čokolade, dodamo metine liste, sladke dekorativne okraske itd.

Panakota-nasveti-za-serviranje-6 Panakota-nasveti-za-serviranje-20

 

 

 

 

 

 

3. Primeri serviranja – končni izdelki:

Panakote, servirane v kozarcih:

Panakota-nasveti-za-serviranje-12Panakota-nasveti-za-serviranje-11

 

Panakota-nasveti-za-serviranje-10

Panakote, servirane na krožniku:

Panakota-nasveti-za-serviranje-8 Panakota-nasveti-za-serviranje-9

 

 

 

 

 

 

Panakota-nasveti-za-serviranje-14

Panakota-nasveti-za-serviranje-13

Verjamem, da so vas nasveti za serviranje panakot navdušili in se boste kmalu lotili izdelave te italijanske sladice.

Poleg klasične panakote, ki je osnova vseh panakot, lahko pripravite tudi:

Pustite domišljiji prosto pot pri ustvarjanju in prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.3]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor