Hruškova torta s skuto in čokolado
Print Friendly, PDF & Email

Hruškova torta s skuto in čokolado je torta nežnega okusa v petih plasteh. Sestavljajo jo tri plasti jogurtovega biskvita, prva krema je skutna, v njej se skrivajo še koščki hrušk in čokolade, druga pa je čokoladna, v kateri nas prav tako pričakajo kockice tega jesenskega sadja.

Gre torej za skutno torto s sadjem in čokolado, ki je za ljubitelje te pregrehe ni nikoli dovolj, zato si jo lahko privoščimo tudi kot dekoracijo ali pa torto okrasimo glede na želje slavljenca, če bo to rojstnodnevna torta. Za namig poglejte na konec recepta. 🙂

Hruškova torta s skuto in čokolado

Pripomočki za hruškovo torto s skuto in čokolado

 • pekač velikosti 23 x 38 cm
 • električni mešalnik

Sestavine za hruškovo torto s skuto in čokolado

Za torto velikosti 23 x 38 cm

Za jogurtov biskvit:

 • 6 jajc velikosti L
 • 170 g sladkorja
 • 180 g kisle smetane
 • 360 g navadnega jogurta
 • 190 g masla
 • 500 g moke
 • 30 g pecilnega praška

Za skutno kremo s hruškami:

 • 420 g hrušk
 • noževa konica cimeta
 • 300 g nepasirane skute
 • 200 g kisle smetane
 • 2 žlici medu
 • 170 g mascarponeja
 • 100 g mlečne čokolade

Za čokoladno kremo s hruškami:

 • 420 g hrušk
 • noževa konica cimeta
 • 3 dl sladke smetane in dodatno še 45 g sladke smetane
 • 270 g mlečne čokolade

Postopek za hruškovo torto s skuto in čokolado

Za to sadno-jogurtovo torto (s čokolado :)) najprej pripravimo čokoladno kremo, saj se mora dobro ohladiti. V kozico (oz. tako veliko posodo, v kateri bomo lahko kasneje kremo stepli) nalijemo 3 dl sladke smetane in ji dodamo 150 g na koščke nalomljene mlečne čokolade. Na nizki temperaturi kuhamo, dokler se čokolada ne stopi. Pustimo na pultu, da se malo ohladi, nato pa postavimo v hladilnik za več ur, najbolje pa čez noč.

Hruškova torta s skuto in čokolado

Potem spečemo jogurtov biskvit: v veliko skledo za stepanje ubijemo 6 jajc, dodamo 170 g sladkorja in stepamo 5 minut pri visoki hitrosti, da masa močno naraste.

Hruškova torta s skuto in čokolado

Vmes v kozici stopimo 190 g masla. K jajcem pa po žlicah dodamo 360 g jogurta in 180 g kisle smetane in počasi mešamo.

Hruškova torta s skuto in čokolado

Maslo nato v tankem curku vlijemo k jajcem, pri tem pa še vedno mešamo pri nizki hitrosti.

Hruškova torta s skuto in čokolado

Postopno (po žlicah) v maso dodamo še 500 g moke s 30 g pecilnega praška.

Hruškova torta s skuto in čokolado

Maso za jogurtov biskvit vlijemo na pomaščen pekač (uporabimo kar maslo, ki je ostalo v kozici) in ga postavimo v klasično pečico, ogreto na 165 °C za 35 minut, po pol ure pa spremljamo, koliko je že pečen in čas ter temperaturo peke prilagodimo svoji pečici. Pečen biskvit pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

Hruškova torta s skuto in čokolado

Medtem pripravimo prvo kremo: olupimo hruške, tako da dobimo 840 g na kockice narezanih hrušk. Damo jih v kozico, dolijemo 3 dl vode in dodamo za 2 noževi konici cimeta. Hruške dušimo približno 5 minut, da se zmehčajo.

Ko je biskvit ohlajen, ga dvakrat prerežemo, da dobimo tri plasti. Prvo položimo nazaj v pekač in jo prekrijemo s polovico količine hrušk. S približno polovico tekočine nasočimo biskvit. Nato pripravimo skutno kremo: v skledi zmešamo 300 g nepasirane skute, 200 g kisle smetane, 170 g mascarponeja in 2 žlici medu. Prelijemo čez hruške in lepo pogladimo.

Hruškova torta s skuto in čokolado

Na koščke narežemo 100 g mlečne čokolade in jo posujemo po skutni kremi.

Hruškova torta s skuto in čokolado

Čez položimo drugo plast biskvita in ga prekrijemo s preostankom hrušk in tekočine. Hruške bomo prelili s čokoladnim ganašem in čokoladno kremo. V skledico damo 120 g sesekljane mlečne čokolade. Segrejemo 45 g sladke smetane in jo prelijemo čez čokolado. Premešamo, da dobimo svilnato rjavo maso, ki jo prelijemo čez hruške.

Hruškova torta s skuto in čokolado

Čokoladno kremo smo pripravili na začetku in jo zdaj, ko je dobro ohlajena, samo stepemo kot navadno sladko smetano. Z njo prekrijemo hruške.

Hruškova torta s skuto in čokolado

Na vrsti je zadnja plast bistvita, ki ga položimo na vrh naše torte. Ko je končana, jo pokrijemo z aluminijasto folijo in postavimo v hladilnik. Po vrhu jo lahko poljubno okrasimo. Uporabimo lahko sladko smetano ali čokoladne ostružke.

Hruškova torta s skuto in čokolado

Sama sem jo pripravila za rojstni dan, zato sem jo okrasila malo drugače, tokrat na temo morja. Uporabila sem stepeno sladko smetano in piškotne drobtine za vodo in mivko na plaži ter kupljene sladkarije v obliki školjk, polžkov, morskih konjičkov in morskih psov ali delfinov, lahko bi bile tudi ribe. Dodala sem še papirnate dežnike. Veliko veselja pri peki in okraševanju ter dober tek!

Hruškova torta s skuto in čokolado

Posladkajte se še s temi torticami:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor