Enostavna kakijeva torta brez moke
Print Friendly, PDF & Email

Ta kakijeva torta je res preprosta in hitro pripravljena. Še največ časa nam vzame čakanje, da se ohladi. Je ne le lepa zaradi značilne oranžne barve kakijev, ampak tudi okusna, lahka, kremnata in ni presladka.

Sestavljata jo dve plasti: čokoladni biskvit brez moke – vsebuje pa oreščke – in kakijeva krema iz le treh sestavin – med katerimi ni sladkorja. 😉 Na koncu torto le še okrasimo in če smo pravi čokoholiki, lahko čez posamezne koščke torte prelijemo še čokoladni ganaš. Mmm!

enostavna kakijeva torta brez moke

Pripomočki za enostavno kakijevo torto brez moke:

 • pekač za torto s premerom 26 cm
 • palični mešalnik ali blender

Sestavine za enostavno kakijevo torto brez moke:

Za torto premera 26 cm:

Za biskvit:

 • 5 jajc
 • 50 g mletih lešnikov ali orehov
 • 50 g mletih mandljev
 • 100 g čokolade v prahu
 • 80 g sladkorja

Za kremo:

 • 1 kg zrelih kakijev
 • 2 zavitka vanilijevega pudinga (80 g)
 • sok 1 limone

Za dekoracijo:

 • 1 dl sladke smetane (uporabila sem kokosovo, lahko tudi običajno – tej po okusu dodamo sladkor)
 • suhi kakijevi krhlji (lahko uporabimo tudi jabolčne)

Postopek za enostavno kakijevo torto brez moke:

Priprave te preproste in okusne sladice se lotimo tako, da najprej spečemo biskvit. Gre za mamljiv čokoladni biskvit z oreščki in brez moke, ki je že sam po sebi zelo bogat in dokaj sočen. Postopek je podrobno opisan tukaj, spodaj pa so navedeni ključni koraki: 5 jajc ločimo in  rumenjake stepemo skupaj s 70 g sladkorja. Nato vmešamo še 100 g čokolade v prahu.

enostavna kakijeva torta brez moke

Suho popražimo 50 g lešnikov ali orehov in 50 g mandljev. Ohlajene dodamo k rumenjakom s čokolado. Premešamo.

enostavna kakijeva torta brez moke

Nežno vmešamo še stepene beljake, ki smo jih stepli skupaj z 10 g sladkorja.

enostavna kakijeva torta brez moke

Testo za biskvit vlijemo na pomaščen pekač in ga pečemo 20 minut v klasični pečici, ogreti na 160 °C. Potem naredimo test z zobotrebcem in po potrebi še nekoliko podaljšamo čas pečenja.

enostavna kakijeva torta brez moke

Ko se biskvit za enostavno kakijevo torto brez moke peče, pripravimo kremo iz kakija. 1 kg zrelih kakijev olupimo in jih damo v skledo, v kateri jih bomo lahko spasirali. Super je, če ima ta posoda oznake, da bomo lažje izmerili, koliko tekočine nastane (sicer pa jo kasneje prelijemo v posodo z oznako in izmerimo). Pri lupljenju smo pozorni na to, da se slučajno v kakšnem sadežu ne skriva peška.

enostavna kakijeva torta brez moke

Dobiti moramo 0,9 l kakija. Če ga je manj, nič hudega – enostavno dolijemo vodo. Ožamemo še limono in h kakiju dolijemo limonin sok. Premešamo.

enostavna kakijeva torta brez moke

1,5-2 dl kakijeve kreme prelijemo v skledico (da ji bomo primešali prašek za puding), ostalo pa postavimo na štedilnik. Začnemo jo segrevati zelo počasi, torej začnemo z najnižjo temperaturo, ki jo postopno povečujemo. Če bomo takoj vklopili najmočnejši ogenj, se bo kljub mešanju krema najverjetneje prismodila, ob rednem mešanju in počasnem segrevanju pa se to skoraj zagotovo ne bo zgodilo. Mešamo in segrevamo torej počasi. Meni ni bilo treba povišati temperature do najvišje vrednosti, saj je krema že prej začela brbotati. To pa je tisto, kar čakamo, saj bomo vkuhali puding.

enostavna kakijeva torta brez moke

Tega pripravimo takrat, ko segrevamo kremo za enostavno kakijevo torto brez moke. V skledico s kakijevo kremo, ki smo jo prihranili, stresemo vsebino 2 vrečk za vanilijev puding. Dobro premešamo, da ni grudic.

enostavna kakijeva torta brez moke

Ko kakijeva krema začne brbotati, si pripravimo metlico za ročno mešanje in pripravljeno pudingovo zmes vlijemo h kakiju. Mešamo in kuhamo naprej, da se začne krema zgoščevati. To se zgodi zelo hitro – kot pri običajno pripravljenem pudingu.

enostavna kakijeva torta brez moke

Enostavna kakijeva torta brez moke je pri koncu s pripravo. Kakijevo kremo le prelijemo čez pečen (in malenkost ohlajen) biskvit. Z žlico lepo poravnamo površino, potem pa torto pustimo, da se ohladi – najprej na pultu, kasneje jo pokrijemo in prestavimo na hladno. Hladiti se mora nekaj ur, da se krema strdi.

enostavna kakijeva torta brez moke

Ko je torej torta dobro ohlajena in krema trdna, z nožem previdno zarežemo ob robu, da lažje odstranimo obod pekača. Prestavimo jo na servirni krožnik ali jo pustimo na spodnjem delu pekača.

enostavna kakijeva torta brez moke

Jemo lahko že kar tako, a ker jemo tudi z očmi, jo še malo okrasimo. To lahko naredimo čisto po želji, zelo preprosta dekoracija pa je iz smetane in kakijevih krhljev. Stepemo 1 dl sladke smetane (in ji po želji dodamo sladkor), sama pa sem uporabila kokosovo. Iz smetane s pomočjo dveh žlic oblikujemo kupčke po robu torte, nanje pa položimo suhe kakije. Če jih nimamo, lahko uporabimo jabolčne krhlje. Ker torta vsebuje tudi oreščke, jih lahko uporabimo pri krašenju torte. Po želji in okusu. 🙂 Naj vam enostavna kakijeva torta brez moke tekne!

enostavna kakijeva torta brez moke

Če iščete še druge ideje za dobre in preproste sladice, poskusite kaj od tega:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor