Beljakova torta z vanilijevo in sadno kremo
Rada se lotevam vedno novih tort, kjer preizkušam različne kombinacije okusov, barv, tekstur. Beljakova torta z vanilijevo in sadno kremo je božansko dobra torta iz beljakovega biskvita s hrustljavimi delčki pomarančne čokolade in pekan orehov ter mehke vanilijeve kreme in zgornje plasti iz sadja – izbrala sem kaki, nagibala pa sem še k jagodam, ki jih imam prav tako zamrznjene, kadar ni svežih.
Torta ni prav nič zahtevna za pripravo, čeprav morda zgleda. Biskvit je izrazito svetel, saj vsebuje le beljake, rumenjake pa porabimo v vanilijevi kremi, ki je bogata in kremnata ter lepo rumena. Ujema se z oranžno sadno kremo na vrhu, ki je pripravljena iz pasiranega kakija in vanilijevega pudinga. Koščki orehov in čokolade v biskvitu so protiutež obema kremama in ker jih je veliko, se skrivajo v prav vsakem grižljaju. Za okrasitev sem izbrala stepeno sladko smetano, koščke orehov in čokolade ter suhe kakijeve krhlje. Za čokoholike sem vsak kos prelila še s čokoladnim ganašem. Ja, precej grešno, a je preprosto predobro, da ne bi.
Pripomočki za beljakovo torto z vanilijevo in sadno kremo:
- pekač za torto premera 26 cm
- palični mešalnik ali blender
- električni mešalnik
Sestavine za beljakovo torto z vanilijevo in sadno kremo:
Za torto premera 26 cm:
Za biskvit:
- 8 beljakov
- 130 g sladkorja
- 80 g masla
- 125 g moke
- ščep soli
- 80 g pekan orehov
- 100 g čokolade s pomarančno lupinico (ali po želji drug okus čokolade)
- 1 dl mleka ali rastlinskega napitka
Za vanilijevo kremo:
- 8 rumenjakov
- 125 g sladkorja
- žlička vanilijeve paste
- 6 dl mleka
- 50 g bele moke tip 400
Za sadno kremo:
- 650 g kakija
- sok pol limone
- 1 zavitek praška za vanilijev puding
- 10 g koruznega škroba (npr. Gustin)
- 1,5 dl hladne vode
Postopek za beljakovo torto z vanilijevo in sadno kremo:
Priprave torte se lotimo tako, da najprej spečemo beljakov biskvit. Zanj najprej pripravimo orehe in čokolado. 80 g pekan orehov in 100 g čokolade nasekljamo na večje koščke.
8 jajc ločimo v dve posodi za mešanje. Posoda, v kateri bomo pripravili vanilijevo kremo, naj bo širša in nižja, ne višja in ožja, saj bomo tako lažje mešali, ne da bi se krema prismodila. Vanjo najprej damo 8 rumenjakov in z ročno metlico zmešamo s 125 g sladkorja, žličko vanilijeve paste in 50 g moke. Med pripravo biskvita imamo posodo z rumenjakovo zmesjo nekje blizu in večkrat premešamo, da se ne začne delati skorjica.
Beljake začnemo stepati in kmalu začnemo dodajati 130 g sladkorja. Stepamo nekaj minut, da sneg močno naraste in zaradi sladkorja postane lepljiv.
Snegu nato dodamo 125 g moke s ščepom soli. Postopno jo vmešamo v maso, medtem ko mešamo z mešalnikom pri srednji hitrosti.
V kozici stopimo 80 g masla in ga postopno vlijemo v sneg. Še vedno mešamo z mešalnikom.
V maso za biskvit vsujemo nasekljane orehe in čokolado in jih z lopatko ali žlico nežno vmešamo.
V tortni pekač položimo krog iz papirja za peko in nanj vlijemo maso ter jo lepo pogladimo. Pekač postavimo v klasično pečico ogreto na 170 °C. Biskvit pečemo približno 25 minut. Naredimo test z zobotrebcem – če se nanj prijema le stopljena čokolada, testo pa ne, je biskvit pečen.
Pustimo ga, da se rahlo ohladi (10 minut), nato pa z nožem zarežemo ob obodu in le-tega previdno odstranimo. Biskvit nato prerežemo, da dobimo dva diska. Ker je biskvit še topel, je čokolada še delno v tekočem stanju, kar pa ni nič hudega. Zgornji disk položimo na krožnik, spodnjemu odstranimo papir za peko. Položimo ga nazaj na podlago – dno pekača, v katerem se je pekel. Tortni obod pomijemo in namestimo nazaj. Spodnji del biskvita navlažimo s pol dl mleka.
Medtem, ko se biskvit ohlaja, se lotimo priprave vanilijeve kreme. V drugo posodo vlijemo 6 dl mleka in ga pristavimo na štedilnik. Ko zavre, mleko počasi začnemo vlivati k rumenjakom in pri tem ves čas mešamo z metlico.
Ko smo vmešali vse mleko, kremo pristavimo na štedilnik in na srednje močnem ognju mešamo nekaj minut – toliko, da se krema zgosti, kot bi kuhali puding. Pazimo, da se nam ne prismodi, vseeno pa mora biti temperatura dovolj visoka, da se bo moka skuhala in zgostila kremo, ki bo postala tudi lepo rumena in podobna pudingu.
Kremo odstavimo in vanjo vmešamo 30 g na koščke narezanega masla.
Ko je krema narejena, jo vlijemo čez biskvit v tortnem pekaču. Čeznjo položimo drug disk biskvita, ki ga navlažimo s pol dl mleka.
Beljakova torta z vanilijevo in sadno kremo je skoraj končana, dodati moramo le še zgornjo, sadno plast. 650 g kakija damo v širšo posodo za kuhanje in ga spasiramo. Sama sem uporabila zamrznjen kaki, seveda je še boljši svež. Dolijemo sok polovice limone.
V skledico vsujemo prašek za vanilijev puding in koruzni škrob. Dodamo 1,5 dl hladne vode. Premešamo, da ni grudic.
Posodo s kakijem pristavimo na štedilnik in ga na srednje visoki temperaturi segrevamo toliko časa, da začne brbotati. Vmes mešamo in pazimo, da se ne prismodi. Priporočam, da temperature ne povišamo preveč, sicer se zna hitro začeti prijemati na dno. Ko brbota, vanj vlijemo zmes za puding in z metlico ves čas mešamo, da se krema zgosti – enako, kot bi puding vkuhali v mleko. Pripravljeno kakijevo kremo takoj prelijemo čez biskvit. Poravnamo z žlico in pustimo, da se dobro ohladi, najbolje čez noč.
Preden torto postrežemo, jo še okrasimo. Najprej previdno zarežemo ob obodu in ga odstranimo. Po potrebi nežno pogladimo rob. Okrasimo jo lahko povsem po želji. Zraven se lepo podajo stepena sladka smetana, koščki orehov, ostružki čokolade ter posušen kaki. Dober tek!
Ideje za še druge okusne torte:
- Enostavna kakijeva torta brez moke.
- Skutna marelična torta s čokolado.
- Nebeška jogurtova torta z ribezom in malinami.
- Nežna sadna torta z jogurtom.
- Skutna torta z jagodami in breskvami.
- Limonina tortica z bezgom.
- Čokoladna torta s pomarančo.
- Torta s popečenimi bananami in čokoladno smetano.
- Osvežilna torta z nektarinami.
- Čokoladno-jagodno-jogurtova torta brez moke.