Beljakova torta z vanilijevo in sadno kremo
Print Friendly, PDF & Email

Rada se lotevam vedno novih tort, kjer preizkušam različne kombinacije okusov, barv, tekstur. Beljakova torta z vanilijevo in sadno kremo je božansko dobra torta iz beljakovega biskvita s hrustljavimi delčki pomarančne čokolade in pekan orehov ter mehke vanilijeve kreme in zgornje plasti iz sadja – izbrala sem kaki, nagibala pa sem še k jagodam, ki jih imam prav tako zamrznjene, kadar ni svežih.

Torta ni prav nič zahtevna za pripravo, čeprav morda zgleda. Biskvit je izrazito svetel, saj vsebuje le beljake, rumenjake pa porabimo v vanilijevi kremi, ki je bogata in kremnata ter lepo rumena. Ujema se z oranžno sadno kremo na vrhu, ki je pripravljena iz pasiranega kakija in vanilijevega pudinga. Koščki orehov in čokolade v biskvitu so protiutež obema kremama in ker jih je veliko, se skrivajo v prav vsakem grižljaju. Za okrasitev sem izbrala stepeno sladko smetano, koščke orehov in čokolade ter suhe kakijeve krhlje. Za čokoholike sem vsak kos prelila še s čokoladnim ganašem. Ja, precej grešno, a je preprosto predobro, da ne bi.

beljakova torta z vanilijevo in sadno kremo

Pripomočki za beljakovo torto z vanilijevo in sadno kremo:

  • pekač za torto premera 26 cm
  • palični mešalnik ali blender
  • električni mešalnik

Sestavine za beljakovo torto z vanilijevo in sadno kremo:

Za torto premera 26 cm:

Za biskvit:

  • 8 beljakov
  • 130 g sladkorja
  • 80 g masla
  • 125 g moke
  • ščep soli
  • 80 g pekan orehov
  • 100 g čokolade s pomarančno lupinico (ali po želji drug okus čokolade)
  • 1 dl mleka ali rastlinskega napitka

Za vanilijevo kremo:

  • 8 rumenjakov
  • 125 g sladkorja
  • žlička vanilijeve paste
  • 6 dl mleka
  • 50 g bele moke tip 400

Za sadno kremo:

  • 650 g kakija
  • sok pol limone
  • 1 zavitek praška za vanilijev puding
  • 10 g koruznega škroba (npr. Gustin)
  • 1,5 dl hladne vode

Postopek za beljakovo torto z vanilijevo in sadno kremo:

Priprave torte se lotimo tako, da najprej spečemo beljakov biskvit. Zanj najprej pripravimo orehe in čokolado. 80 g pekan orehov in 100 g čokolade nasekljamo na večje koščke.

beljakova torta z vanilijevo in sadno kremo

8 jajc ločimo v dve posodi za mešanje. Posoda, v kateri bomo pripravili vanilijevo kremo, naj bo širša in nižja, ne višja in ožja, saj bomo tako lažje mešali, ne da bi se krema prismodila. Vanjo najprej damo 8 rumenjakov in z ročno metlico zmešamo s 125 g sladkorja, žličko vanilijeve paste in 50 g moke. Med pripravo biskvita imamo posodo z rumenjakovo zmesjo nekje blizu in večkrat premešamo, da se ne začne delati skorjica.

beljakova torta z vanilijevo in sadno kremo

Beljake začnemo stepati in kmalu začnemo dodajati 130 g sladkorja. Stepamo nekaj minut, da sneg močno naraste in zaradi sladkorja postane lepljiv.

beljakova torta z vanilijevo in sadno kremo

Snegu nato dodamo 125 g moke s ščepom soli. Postopno jo vmešamo v maso, medtem ko mešamo z mešalnikom pri srednji hitrosti.

beljakova torta z vanilijevo in sadno kremo

V kozici stopimo 80 g masla in ga postopno vlijemo v sneg. Še vedno mešamo z mešalnikom.

beljakova torta z vanilijevo in sadno kremo

V maso za biskvit vsujemo nasekljane orehe in čokolado in jih z lopatko ali žlico nežno vmešamo.

beljakova torta z vanilijevo in sadno kremo

V tortni pekač položimo krog iz papirja za peko in nanj vlijemo maso ter jo lepo pogladimo. Pekač postavimo v klasično pečico ogreto na 170 °C. Biskvit pečemo približno 25 minut. Naredimo test z zobotrebcem – če se nanj prijema le stopljena čokolada, testo pa ne, je biskvit pečen.

beljakova torta z vanilijevo in sadno kremo

Pustimo ga, da se rahlo ohladi (10 minut), nato pa z nožem zarežemo ob obodu in le-tega previdno odstranimo. Biskvit nato prerežemo, da dobimo dva diska. Ker je biskvit še topel, je čokolada še delno v tekočem stanju, kar pa ni nič hudega. Zgornji disk položimo na krožnik, spodnjemu odstranimo papir za peko. Položimo ga nazaj na podlago – dno pekača, v katerem se je pekel. Tortni obod pomijemo in namestimo nazaj. Spodnji del biskvita navlažimo s pol dl mleka.

beljakova torta z vanilijevo in sadno kremo

Medtem, ko se biskvit ohlaja, se lotimo priprave vanilijeve kreme. V drugo posodo vlijemo 6 dl mleka in ga pristavimo na štedilnik. Ko zavre, mleko počasi začnemo vlivati k rumenjakom in pri tem ves čas mešamo z metlico.

beljakova torta z vanilijevo in sadno kremo

Ko smo vmešali vse mleko, kremo pristavimo na štedilnik in na srednje močnem ognju mešamo nekaj minut – toliko, da se krema zgosti, kot bi kuhali puding. Pazimo, da se nam ne prismodi, vseeno pa mora biti temperatura dovolj visoka, da se bo moka skuhala in zgostila kremo, ki bo postala tudi lepo rumena in podobna pudingu.

beljakova torta z vanilijevo in sadno kremo

Kremo odstavimo in vanjo vmešamo 30 g na koščke narezanega masla.

beljakova torta z vanilijevo in sadno kremo

Ko je krema narejena, jo vlijemo čez biskvit v tortnem pekaču. Čeznjo položimo drug disk biskvita, ki ga navlažimo s pol dl mleka.

beljakova torta z vanilijevo in sadno kremo

Beljakova torta z vanilijevo in sadno kremo je skoraj končana, dodati moramo le še zgornjo, sadno plast. 650 g kakija damo v širšo posodo za kuhanje in ga spasiramo. Sama sem uporabila zamrznjen kaki, seveda je še boljši svež. Dolijemo sok polovice limone.

beljakova torta z vanilijevo in sadno kremo

V skledico vsujemo prašek za vanilijev puding in koruzni škrob. Dodamo 1,5 dl hladne vode. Premešamo, da ni grudic.

beljakova torta z vanilijevo in sadno kremo

Posodo s kakijem pristavimo na štedilnik in ga na srednje visoki temperaturi segrevamo toliko časa, da začne brbotati. Vmes mešamo in pazimo, da se ne prismodi. Priporočam, da temperature ne povišamo preveč, sicer se zna hitro začeti prijemati na dno. Ko brbota, vanj vlijemo zmes za puding in z metlico ves čas mešamo, da se krema zgosti – enako, kot bi puding vkuhali v mleko. Pripravljeno kakijevo kremo takoj prelijemo čez biskvit. Poravnamo z žlico in pustimo, da se dobro ohladi, najbolje čez noč.

beljakova torta z vanilijevo in sadno kremo

Preden torto postrežemo, jo še okrasimo. Najprej previdno zarežemo ob obodu in ga odstranimo. Po potrebi nežno pogladimo rob. Okrasimo jo lahko povsem po želji. Zraven se lepo podajo stepena sladka smetana, koščki orehov, ostružki čokolade ter posušen kaki. Dober tek!

beljakova torta z vanilijevo in sadno kremo

Ideje za še druge okusne torte:

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor