Skutna marelična torta s čokolado
Print Friendly, PDF & Email

Skutna marelična torta s čokolado je zelo okusna torta, ki jo lahko pripravi vsak. Priprava ni zapletena, postopek je natančno opisan, rezultat pa je torta iz 5 plasti, v katerih se prepleta sladkoba čokolade, svežina skute in rahlo kisel okus marelic. Vse skupaj zaokroži še mandljev biskvit s kakavom, da dobimo popolno celoto in preplet zanimivih okusov, ki skupaj tvorijo kulinarično simfonijo.

Torta je sestavljena iz dveh plasti temnega biskvita s kakavom in mletimi mandlji, marelične kreme z vanilijevim pudingom, skutne kreme, v kateri so skriti večji koščki čokolade in nas bodo prijetno presenetili ob vsakem grižljaju, ter čokoladnega ganaša, ki je že sam po sebi odlična sladica.

Torto lahko pripravimo za katerikoli praznik ali pa kar tako. Sama sem jo pripravila za praznovanje sinovega rojstnega dne, zato sem jo okrasila z motivi kmetije, seveda pa jo lahko okrasimo tudi kako drugače, čisto po svoje.

Pripomočki za skutno marelično torto s čokolado:

  • tortni model premera 26 cm
  • kozica
  • posodi za mešanje
  • električni mešalnik
  • palični mešalnik
  • metlica za ročno mešanje
  • kuhinjski čopič
  • cedilo
  • posoda za merjenje tekočin
  • tehtnica
  • skledici
  • žlica
  • žlička
  • vilice
  • deska
  • nož
  • kovinski obod za torte
  • krožnik, na katerem bo stala torta
  • plastična posoda za transport torte
  • pečica
  • štedilnik
  • hladilnik

Sestavine za skutno marelično torto s čokolado:

Za torto premera 26 cm:

Za mandljev biskvit:

  • 200 g masla
  • 4 jajca velikosti L
  • 160 g sladkorja
  • 85 g bele moke tip 500
  • 50 g polnozrnate pšenične moke
  • 50 g mletih mandljev
  • 15 g kakava
  • 1 žlička pecilnega praška iz vinskega kamna (lahko nadomestimo z običajnim pecilnim praškom)
  • 2 dl jabolčnega soka

Za marelično kremo:

  • 350 g marelic (lahko uporabimo sveže ali zamrznjene)
  • 20 g sladkorja
  • 45 g izkoščičenih datljev
  • 1 dl vode
  • 1 žlica ruma
  • 1 noževa konica cimeta

Za skutno kremo s koščki čokolade:

  • 500 g nepasirane skute
  • 300 g mascarpona
  • 130 g medu (uporabila sem akacijevega)
  • 30 g sladkorja
  • 3,5 dl sladke smetane
  • 12 g agar agarja (lahko nadomestimo z želatino; potrebujemo je za 0,5 l tekočine, za količino in uporabo poglejte navodila na embalaži)
  • 100 g mlečne čokolade

Za čokoladni ganaš:

  • 200 g mlečne čokolade
  • 100 g sladke smetane

Za dekoracijo:

  • čokolada, mandlji, marelice …
  • igračke
  • vejice rožmarina
  • tablice z napisi iz papirja
  • svečke …

Postopek za skutno marelično torto s čokolado:

Pripravo torte začnemo s peko biskvita, še prej pa 45 g datljev narežemo na koščke, jih damo v skledico in jih prelijemo z 1 dl vode, da se bodo zmehčali.

Vzamemo dve posodi za mešanje in v prvo damo 4 beljake, v drugo 4 rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg, ki mu med mešanjem dodamo 80 g sladkorja.

Rumenjake prav tako penasto stepemo in tudi njim med mešanjem dodamo 80 g sladkorja. Na štedilnik pristavimo kozico, v katero damo 200 g masla in ga na nizki temperaturi počasi stopimo. Stopljeno maslo postopno, med mešanjem vlijemo k rumenjakom in mešamo le še toliko, da se vmeša v maso. Kozico, v kateri smo topili maslo, prihranimo in z maslom, ki ostane na dnu, namastimo tortni model.

Nato v mešanico rumenjakov in masla dodamo sneg. Zdaj ne uporabljamo več električnega mešalnika, pač pa ročno metlico ali spatulo.

Na koncu v zmes postopno dodamo še mešanico suhih sestavin. V ta namen v skledici zmešamo 50 g polnozrnate moke, 85 g bele moke, 50 g mletih mandljev, 15 g kakava v prahu in žličko pecilnega praška iz vinskega kamna. Premešamo in sestavine s spatulo nežno vmešamo v jajčno zmes.

Maso za mandljev biskvit vlijemo na tortni model premera 26 cm, ki ga prej s kuhinjskim čopičem premažemo z maslom, ki je ostalo v kozici. Biskvit pečemo v klasični pečici pri 165 °C od 20 do 25 minut, potem naredimo test z zobotrebcem, saj je vsaka pečica malo drugačna. Po peki tortni model postavimo na pult, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Pogosto to naredim zvečer, da se potem biskvit do naslednjega dne, ko nadaljujem s pripravo torte, dodobra in v miru ohladi.

Ko je biskvit ohlajen, odstranimo obod tortnega modela. Po potrebi prej ob robu zarežemo z nožem, da ločimo biskvit od oboda. Biskvit enkrat prerežemo, da dobimo dva tanjša diska.

S pomočjo noža, s katerim zarežemo med biskvit in podlago tortnega modela, spodnji del biskvita prestavimo na krožnik, na katerem bomo nadaljevali s pripravo torte. Okoli biskvita namestimo nastavljiv kovinski obod. Da bo bolj sočen, ga navlažimo z 1 dl jabolčnega soka.

Skutna marelična torta s čokolado vsebuje dve kremi in najprej pripravimo marelično. 350 g svežih ali zamrznjenih marelic damo v kozico. Če uporabljamo zamrznjene, jih najprej na nizki temperaturi odtalimo. Potem dodamo 20 g sladkorja, žlico ruma in noževo konico cimeta. Kuhamo približno 5 minut na srednje visoki temperaturi.

Nato v zmes dodamo datlje, ki smo jih namakali čez noč ali več ur, da so se zmehčali. Odcedimo jih in vodo prihranimo za kasneje. Marelice z datlji spasiramo s paličnim mešalnikom. Dobimo približno 350 ml tekočine.

V vodo, v kateri so se namakali datlji, vmešamo vanilijev puding, da se grudice razpustijo. Na štedilnik ponovno postavimo marelično zmes in ko začne brbotati, vanjo vlijemo puding. Mešamo z ročno metlico, znižamo temperaturo, da se nam ne prismodi in kuhamo nekaj minut, dokler se krema ne začne zgoščevati.

Ko je marelična krema kuhana, jo vlijemo na mandljev biskvit. Lepo jo razporedimo z žlico in pustimo, da se ohladi, najprej na sobni temperaturi, kasneje torto prestavimo v hladilnik. Torto v hladilnik vedno postavimo v plastični posodi za torto, da se ne navzame morebitnih vonjav iz hladilnika.

Lotimo se še priprave skutne kreme. Vanjo bomo vmešali koščke čokolade, ki se jih bomo razveselili v vsakem grižljaju. V skledo damo 500 g skute, 300 g mascarpona, 30 g sladkorja, 130 g medu in sestavine zmešamo, lahko kar z električnim mešalnikom ali ročno metlico.

V drugi posodi stepemo 2,5 dl sladke smetane in jo damo v hladilnik za malo kasneje. V kozico vlijemo 1 dl sladke smetane in ji dodamo 12 g agar agarja.

Postavimo na štedilnik, premešamo in kuhamo nekaj minutk, da se začne gostiti, podobno kot bi kuhali puding oz. upoštevamo navodila na embalaži.

Ko se smetana z agarjem zgosti, v smetano damo 1 žlico skutne kreme in premešamo (ne obratno!). Nato spet dodamo 1 žlico skutne kreme v smetano z agarjem in premešamo. Postopek nadaljujemo, dokler ne vmešamo približno 10 žlic skutne kreme in je na otip mešanica skutne kreme in smetane z agarjem hladna.

Takrat smetano z agar agarjem in deležem skutne kreme vmešamo v preostanek skutne kreme. Na ta način preprečimo, da bi se nam smetana z agar agarjem sprijela v grudice, ki jih ne bi mogli enakomerno porazdeliti v celotno skutno kremo.

Zdaj nežno, rahlo v skutno kremo vmešamo stepeno sladko smetano, ki smo jo stepli nekoliko prej in postavili v hladilnik.

Nazadnje skutno kremo obogatimo še s koščki čokolade. 100 g mlečne čokolade narežemo na koščke (ne sesekljamo, ampak narežemo na približno 1 cm velike koščke) in jih vmešamo v kremo.

Kremo nato razporedimo po marelični kremi, čez skutno kremo s čokolado pa postavimo zgornji del biskvita, ki ga prav tako namočimo z 1 dl jabolčnega soka. Pripraviti moramo samo še vrhnjo, slastno čokoladno plast. 200 g mlečne čokolade sesekljamo in jo damo v skledico. V kozico vlijemo 100 g sladke smetane in jo zavremo. Takoj, ko začne vreti, jo odstavimo z ognja in jo prelijemo čez sesekljano čokolado. Pustimo 1 minutko, nato pa čokolado in smetano premešamo z žlico. Kmalu bo nastala svetleča, rjava, mamljiva čokoladna zmes oz. čokoladni ganaš, ki ga prelijemo čez biskvit.

Torto postavimo v hladilnik za vsaj 6 ur, lahko pa kar čez noč. Ko je torta dobro ohlajena, z nožem zarežemo ob robu, da kovinski obod ločimo od nje in ga odstranimo. Poljubno jo dekoriramo. Uporabimo lahko mlete mandlje, koščke čokolade, marelice … sama pa sem torto pripravljala za sinov rojstni dan, zato sem jo okrasila v stilu kmetije: z vilicami sem narisala številko 2, uporabila sem nekaj otroških igračk (ki sem jih prej temeljito očistila in obrisala – traktor, konja, ograja), s pomočjo žličke sem posula mlete mandlje, vejice rožmarina sem uporabila za rastlinje, iz rumenega papirja pa sem izrezala »krajevno tablo«, nanjo s črnim flomastrom napisala ime in jo s selotejpom prilepila na palčko za ražnjiče, ki sem jo s škarjami nekoliko skrajšala, ter seveda dve svečki.

Želim vam prijetno pripravo in dober tek!

Posladkajte se še s temi tortami:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor