Čokoladna rolada s smetano
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladna rolada s smetano, brez moke se v pravem pomenu besede topi v ustih in je tako odlična, da je težko ohraniti pravo mero. A če vemo, kako grehe popraviti, so takšni užitki dobrodošli za razvajanje. Enostavna in hitra priprava iz samo štirih sestavin sta prav tako odliki te čudovite čokoladne rolade s smetano.

Čokoladna rolada s smetano – pripomočki:

 • dve posodi za mešanje
 • električni mešalnik
 • lonček za topljenje čokolade
 • žlička za mešanje
 • večji pekač (cca 41 x 30 cm)
 • papir za peko
 • cedila za čaj ali sipalo za sladkor v prahu
 • nož za mazanje tort
 • vlažna kuhinjska krpa

Čokoladna rolada s smetano – sestavine:

 • 5 jajc
 • 80 g sladkorja v prahu (merica 1dl)
 • 100g temne čokolade (80 % ali več, izberite sami)
 • 0,5 lt sladke smetane

Za premaz papirja za peko potrebujete še kos masla in sladkor v prahu za posip preko maslene podlage.

Čas peke 10 minut na 150 °C. Rolada je pripravljena v dobre pol ure, hladi pa se naj vsaj 2 uri.

Čokoladna rolada s smetano – postopek priprave:

V dve posodi ločite rumenjake in beljake. Najprej stolcite beljake v trd sneg, nato penasto umešajte rumenjake. Penasto umešanim rumenjakom postopno dodajte sladkor v prahu.

Med tem pripravite podlago za peko. Odrežite peki papir, ki odgovarja površini pekača ter ga po robovih zapognite na dimenzijo pekača. Papir nato položite na ravno podlago in ga debelo namažite s kosom trdega masla. Papir položite nazaj v pekač ter ga preko cedilke izdatno posipajte s sladkorjem v prahu, da papir ne bo več viden. Dobro namazan in posipan pekač bo preprečil prijemanje rolade na papir. Slednje je zelo pomembno, če želite pripraviti lepo rolado!

Dobro umešanim rumenjakom in sladkorju sedaj postopno dodajajte na pari stopljeno čokolado.

Na koncu dodajte trd sneg beljakov in rahlo premešajte v gladko tekočo zmes.

Zmes nalijte na papir, z žlico nekoliko razmažite in pekač rahlo potresite, da se izločijo večji mehurčki in se tekoča masa še nekoliko porazdeli. Pecite v predhodno ogreti pečici na 150o C, 15 minut in nič več. Testo za rolado je pečeno, ko se po robovih lepo loči od papirja. Zmočite kuhinjsko krpo, jo dobro ožmite in položite na ravno površino. Na krpo skupaj s papirjem položite pečeno testo in po robovih zapognite papir.

Preko zapognjenega papirja rahlo pokrijte še preostanek mokre krpe. Pustite, da se popolnoma ohladi (vsaj 20 minut). Medtem čvrsto stepite sladko smetano. Odstrite krpo in papir z robov ohlajenega testa ter nanj po žlicah nadevajte stepeno sladko smetano.

Ohlajeno testo enakomerno namažite s stepeno sladko smetano. S pomočjo papirja rolado enakomerno zvijte.

Rolado zavito v istem papirju položite na ravno površino ter vse postavite na hladno za vsaj 2 uri.

Pred serviranjem roladi odrežite konce ter jo odvijte iz papirja in položite na servirni pladenj.

Pameten nasvet
Jajca naj bodo sobne temperature saj boste tako laže umešali stopljeno čokolado.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Rolada je primerna za bolnike s celijakijo in preobčutljive na gluten saj ne vsebuje moke. Sama v testu uporabim zelo malo sladkorja in temno čokolado, ki sladkorja ne vsebuje veliko saj je s sladkorjem izdatno posut papir za peko. Sladica se uvršča med dobrote z visokim glikemičnim indeksom in za ohranjanje zdrave telesne teže in diabetike ni primerna je pa v manjših količinah potrebna za razvajanje duše in brbončic. Če čokoladno rolado s smetano zaužijete do pol ure po glavnem obroku, ki je imel nižji celokupni glikemični indeks lahko indeks rolade prištejete h glavnemu obroku in bo tako seštevek nižji in za nivo krvnega sladkorja sprejemljivejši.
Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.7]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor