Polpeti iz kuhane govedine
Pri nas se dostikrat zgodi, da meso iz goveje juhe ostaja. Nekaj se ga sicer poje, a za preostali del so nam najboljši polpeti iz kuhane govedine. Narejeni so hitro, na preprost način, a so vseeno odlična jed. Lahko jih popečemo tako v ponvi na olju, kot v pečici in kosilo bo hitro na mizi.
Pripomočki za polpete iz kuhane govedine:
- blender, rezalnik
- papir za peko
- pečica
Sestavine za polpete iz kuhane govedine:
Za 2 osebi:
- kos mesa iz juhe (300 g)
- 3 večji kosi belega ali mešanega kruha (150 g)
- 1 čebula (100 g)
- 50 ml mleka
- 2 jajci
- 2 stroka česna
- mali šopek peteršilja
- sol
- poper
- muškatni orešček
- 1 žlička mlete paprike v prahu
- kuršne drobtine (po potrebi)
- 1 žlica olja
Postopek za polpete iz kuhane govedine:
Na sobno temperaturo si pripravimo vse sestavine, ki jih bomo potrebovali za polpete iz kuhane govedine. Torej kruh, govedino, čebulo, česen, peteršilj, jajci, mleko in začimbe.
Čebulo in česen na drobno nasekljamo in na hitro popražimo na olju. Ohladimo. Med tem govedino ali z nožem narežemo na drobne koščke, ali jo zmiksamo v blenderju oz. rezalniku. Enako naredimo s kruhom, da dobimo majhne koščke, velikosti par milimetrov.
Govedino in kruh damo skupaj v posodo ter zmešamo z jajci, mlekom ter prepraženo čebulo in česnom. Pustimo približno 10 minut, da se masa prepoji in da vidimo končno gostoto mase.
Če je masa preredka za oblikovanje polpetov, dodamo še žlico ali dve krušnih drobtin. Ko dobimo pravo gostoto, dodamo še na drobno narezan peteršilj, papriko v prahu, muškatni orešček, sol in poper. Vse dobro premešamo in oblikujemo za dlan velike polpete ter jih polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
Polpete iz kuhane govedine lahko pečemo ali v naprej ogreti klasični pečici na 180 °C, 20 do 25 minut. Ali klasično v ponvi z malo olja, po 3 do 4 minute na vsaki strani na srednji temperaturi. Jaz raje uporabim prvo metodo s pečico.
Dober tek! 😊