Tatarska omaka po moje
Tatarsko omako imam zelo rada na pici, ob toplem sendviču, obvezno pa jo ponudim tudi poleg fondija. Tista iz picerije je ponavadi zelo okusna, kupljena pa mi nikakor ni všeč, zato jo za doma najraje pripravim sama. To je res hitro narejeno, okus pa je zelo dober in izrazit, ki pa ga s spreminjanjem količin sestavin lahko prilagajamo svojemu okusu. Je sveže pripravljena in preprosto okusna domača tatarska omaka.
Pripomočki za tatarsko omako po moje:
- palični mešalnik
Sestavine za tatarsko omako po moje:
Za približno 2 dl omake:
- 65 g kisle smetane
- 60 g majoneze
- 40 g kislih kumaric
- 10 g kaper
- 1 strok česna
- 20 g čebule
- šopek svežega peteršilja
- 1/4 žličke soli
Postopek za tatarsko omako po moje:
Olupimo in sesekljamo 20 g čebule in jih damo v skledico, v kateri bomo vse sestavine za tatarsko omako lahko zmešali s paličnim mešalnikom. Če želimo manj aromatično omako in manj izrazit okus (ki je zaradi sveže čebule tudi malo pekoč), lahko to sestavino tudi izpustimo. Dodamo še 65 g kisle smetane, 60 g majoneze in strt strok česna.
40 g kislih kumaric z nožem narežemo na majhne kockice.
Stresemo jih k sestavinam za tatarsko omako. Dodamo še 10 g (1 zvrhano žličko) kaper ter 1/4 žličke soli in sesekljan šopek peteršilja. Uporabimo lahko tudi zamrznjenega, če ga imamo.
Vse sestavine premešamo s paličnim mešalnikom.
Tako, tatarska omaka je pripravljena. Enostavno, kajne? Prelijemo jo v kakšno lepšo skledico ali majhen vrček. Do postrežbe jo hranimo v hladilniku, kjer zdrži nekaj dni, a je najbolje, da jo porabimo čim prej.
Tatarska omaka se zelo dobro poda k tem jedem:
- Pica.
- Sirov fondue.
- Mesni fondue.
- Čičerikin burger (nadomestimo jogurtov preliv).
- Pečeni žepki z zelenjavo in sirom.
- Tunini polpeti brez moke in jajc.