Ješprenj s kranjsko klobaso
Print Friendly, PDF & Email

Ričet ali ješprenj – kakorkoli ga že poimenujemo, ni dvoma, da gre za zelo okusno enolončnico, ki še posebej tekne v bolj hladnih dneh.

Na pripravo te gostljate jedi moramo misliti že dan prej, saj se morajo nekatere sestavine čez noč namakati, kar bo olajšalo kuho in  prebavo. Sicer pa le sledimo napotkom in kosilo bo gotovo uspelo.

Sama sem se ga naučila pripraviti po zgledu moje stare mame, ki pa v originalu uporablja prekajeno meso. To res doda dober okus, a vseeno sem se odločila in ga nadomestila kar s kranjsko klobaso. To dodamo v lonec proti koncu kuhanja, prej pa lahko del ješprenja vzamemo stran in ga ponudimo kot vegansko različico.

Ješprenj s kranjsko klobaso bo pogrel naš želodček, poleg tega pa bomo zaužili nekaj slastnega in hranljivega.

Ješprenj s kranjsko klobaso

Pripomočki za ješprenj s kranjsko klobaso:

 • lonec na pritisk (če ga nimamo, uporabimo običajni, malo večji lonec s pokrovko)

Sestavine za ješprenj s kranjsko klobaso:

Za 5-6 oseb:

 • 50 g fižola
 • 150 g ješprenja
 • 250 g korenja
 • 400 g krompirja
 • 2 lovorjeva lista
 • ščep posušene bazilike
 • ščep posušenega majarona
 • ščep posušenega šetraja
 • ščep posušenega timijana
 • 1 zvrhana žlička domače začimbne mešanice
 • 1 zravnana žlička soli
 • 3-4 stroki česna
 • 15 g navadne bele moke
 • 1 žlica paradižnikove mezge
 • 1 par kranjske klobase
 • 2,3 l vode (in še 0,5 dl za podmet)

Postopek za ješprenj s kranjsko klobaso:

Ješprenj s kranjsko klobaso začnemo kot omenjeno pripravljati pravzaprav že dan prej, in sicer z namakanjem fižola in ješprenja. 50 g fižola stresemo v skledico in prilijemo hladno vodo. Te naj bo dovolj, saj se med nakamanjem fižol nekoliko poveča. Vodo vmes tudi vsaj 1x zamenjamo, če to ni možno, pa je že na začetku nalijemo nekoliko več.

Ješprenj s kranjsko klobaso

150 g ješprenja preberemo in odstranimo morebitna neustrezna zrna (torej črna, poškodovana …). Prav tako kot fižol tudi ješprenj prelijemo z dovolj hladne vode in ga namakamo do priprave te jedi.

Ješprenj s kranjsko klobaso

Ko se lotimo kuhanja ješprenja s kranjsko klobaso, v lonec (na pritisk) nalijemo 1 liter sveže hladne vode in vanj stresemo fižol, ki smo ga prej odcedili (torej odlijemo vodo, v kateri se je namakal). Lonec zapremo in ga postavimo na štedilnik. Ko zavre, fižol kuhamo dobrih 20 minut. Če nimamo lonca na pritisk, uporabimo običajno posodo in kuhanje podaljšamo za enkrat (kuhamo torej 40 minut). Vode ne solimo.

Ješprenj s kranjsko klobaso

Medtem ko se fižol kuha, olupimo 250 g korenja in ga narežemo na manjše kockice.

Ješprenj s kranjsko klobaso

Po 20 (oz. 40) minutah, lonec previdno odpremo tako, da ga postavimo v kuhinjsko korito in po pokrovki pustimo teči hladno vodo iz pipe, tako da pritisk v loncu popusti. Ko ga lahko varno odpremo, vanj stresemo še odcejen ješprenj (torej tudi vodo, v kateri se je namakal ješprenj, zavržemo).

Ješprenj s kranjsko klobaso

Dodamo še narezano korenje, 3-4 olupljene stroke česna, 2 lovorjeva lista, po ščep posušene bazilike, majarona, šetraja, timijana, 1 zvrhano žličko domače začimbne mešanice in 1 zravnano žličko soli. Dolijemo 1,3  vode in premešamo. Lonec na pritisk ponovno zapremo in postavimo nazaj na kuhališče. Ko začne vreti, temperaturo znižamo in kuhamo pol ure, v običajnem loncu pa enkrat dlje, vmes pa poskusimo, koliko so posamezne sestavine kuhane. Na tej točki morajo biti še malenkost trde, saj kuhanje še ni končano.

Ješprenj s kranjsko klobaso

Med kuho pripravimo še krompir, ki je najhitreje kuhan in ga zato dodamo nazadnje. Olupimo torej 400 g krompirja, ga speremo pod tekočo vodo in tudi tega narežemo na zelo (oz. poljubno) majhne koščke. Lonec spet previdno odpremo in dodamo krompir. Zdaj lonca ne zapiramo več, ampak kar odkrito kuhamo 10 minut.

Ješprenj s kranjsko klobaso

Vmes v lonec vmešamo še zadnje sestavine: kranjsko klobaso in podmet. Slednjega pripravimo tako, da v skledico stresemo 15 g (žlico) moke in dodamo za 1 žlico paradižnikove mezge. Dolijemo 0,5 dl vode in mešamo toliko časa, da dobimo enotno zmes. Vlijemo jo v ješprenj in premešamo.

Ješprenj s kranjsko klobaso

Nazadnje pod tekočo vodo splaknemo kranjsko klobaso in jo položimo v ješprenj. Kuhamo dokler vse sestavine niso zmehčane oz. vsaj 10 minut. Vmes nekajkrat premešamo s kuhalnico, da se sestavine ne primejo na dno.

Ješprenj s kranjsko klobaso

Nato je jed pripravljena, da jo postrežemo in še vročo pojemo. Naj vam tekne!

Ješprenj s kranjsko klobaso

Tukaj je še nekaj idej za podobne jedi, torej okusne enolončnice:

Mi pa sicer radi poleg ješprenja pojemo kaj sladkega, npr:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor