Gobova omaka s kremnim sirom
Gobova omaka s kremnim sirom je polnega okusa, za povrh še zelo hitro pripravljena in iz zgolj nekaj sestavin. Pravzaprav sta glavni sestavini le dve, vse ostalo so dodatki in začimbe. V manj kot 20 minutah boste že lahko sedli za mizo in si privoščili okusen, domač obrok.
Osnovni recept za to omako sem dobila od ‘znanke’ s socialnih omrežij in me je sicer navdušil, a mu je za moj okus ”nekaj manjkalo”, zato sem ga nadgradila z nekaj sestavinami in začimbami in rezultat je izvrstna, hitro pripravljena gobova omaka, ki je lahko spremljava ob mesnem kosilu ali pa skupaj s svaljki, širokimi rezanci, rižem, ajdovo kašo, … samostojna jed. Za tak primer sem ji dodala še popečeno panceto, ki skupaj s svojo hrustljavostjo poskrbi za poplesavanje brbončic – okusna, sočna omaka, mehak njok in hrustljava panceta ujeta v en grižljaj. Mmmmmm … V kolikor bo omaka spremljava mesnemu kosilu, panceto seveda izpustite.
Pripomočki za gobovo omako s kremnim sirom
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za gobovo omako s kremnim sirom
Za 4 osebe:
- 500 g šampinjonov (ali drugih gob)
- 1 čebula (50 – 80 g)
- 2 žlici olivnega olja
- sol po okusu
- ščepec popra
- bogat ščep muškatnega oreščka
- ščepec posušenega česna ali 1-2 stroka svežega
- 250 g kremnega sira (namaza; npr. ABC, Philadelphia, namazi različnih trgovskih znamk)
Priprava gobove omake s kremnim sirom
Gobe, šampinjone, očistimo in narežemo na poljubno velike kose. Prav tako olupimo in nasekljamo čebulo. V posodi pa segrejemo olje in na njem počasi, na nižji temperaturi za minuto ali dve popražimo čebulo, toliko, da porumeni.
Dodamo narezane šampinjone, solimo in dobro premešamo. Pokrijemo posodo in šampinjone na srednji temperaturi dušimo približno 5 – 7 minut.
Ko so se šampinjoni podušili, so spustili tudi nekaj vode. Dodamo jim še kremni sir, poper, muškatni orešček in česen v prahu (če imate svež česen, ga dodajte že na začetku, skupaj s čebulo).
Premešamo in počakamo, da zavre, nato pa zmanjšamo temperaturo in pokuhamo še za nekaj minut. Medtem pa v ponvi (ponve ni potrebno mastiti) hrustljavo popečemo panceto narezano na manjše koščke.
Omako lahko postrežemo skupaj s svaljki, rižem, ajdovo kašo, tortelini, širokimi rezanci, pirejem, polento, skutnimi štruklji, … čez omako potrosimo popečeno panceto, postrežemo še solato in izvrstna jed je pripravljena. Lahko pa je del kosila in spremljava mesnemu obroku. Kot želite. Verjamem pa, da ko jo boste enkrat pripravili, da bo večkrat na vašem jedilniku.
Naj vam tekne!
Poskusite tudi:
- najboljša smetanova gobova omaka,
- porova omaka,
- smetanovo omako s čemažem,
- zelenjavno mesno omako,
- hitro in enostavno pripravljeno omako iz bučk in korenja.