Gobova omaka s kremnim sirom
Print Friendly, PDF & Email

Gobova omaka s kremnim sirom je polnega okusa, za povrh še zelo hitro pripravljena in iz zgolj nekaj sestavin. Pravzaprav sta glavni sestavini le dve, vse ostalo so dodatki in začimbe. V manj kot 20 minutah boste že lahko sedli za mizo in si privoščili okusen, domač obrok.

Osnovni recept za to omako sem dobila od ‘znanke’ s socialnih omrežij in me je sicer navdušil, a mu je za moj okus ”nekaj manjkalo”, zato sem ga nadgradila z nekaj sestavinami in začimbami in rezultat je izvrstna, hitro pripravljena gobova omaka, ki je lahko spremljava ob mesnem kosilu ali pa skupaj s svaljki, širokimi rezanci, rižem, ajdovo kašo, … samostojna jed. Za tak primer sem ji dodala še popečeno panceto, ki skupaj s svojo hrustljavostjo poskrbi za poplesavanje brbončic – okusna, sočna omaka, mehak njok in hrustljava panceta ujeta v en grižljaj. Mmmmmm … V kolikor bo omaka spremljava mesnemu kosilu, panceto seveda izpustite.

Gobova omaka s kremnim sirom

Pripomočki za gobovo omako s kremnim sirom

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za gobovo omako s kremnim sirom

Za 4 osebe:

  • 500 g šampinjonov (ali drugih gob)
  • 1 čebula (50 – 80 g)
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol po okusu
  • ščepec popra
  • bogat ščep muškatnega oreščka
  • ščepec posušenega česna ali 1-2 stroka svežega
  • 250 g kremnega sira (namaza; npr. ABC, Philadelphia, namazi različnih trgovskih znamk)

Priprava gobove omake s kremnim sirom

Gobe, šampinjone, očistimo in narežemo na poljubno velike kose. Prav tako olupimo in nasekljamo čebulo. V posodi pa segrejemo olje in na njem počasi, na nižji temperaturi za minuto ali dve popražimo čebulo, toliko, da porumeni.

Gobova omaka s kremnim sirom

Dodamo narezane šampinjone, solimo in dobro premešamo. Pokrijemo posodo in šampinjone na srednji temperaturi dušimo približno 5 – 7 minut.

Gobova omaka s kremnim sirom

Ko so se šampinjoni podušili, so spustili tudi nekaj vode. Dodamo jim še kremni sir, poper, muškatni orešček in česen v prahu (če imate svež česen, ga dodajte že na začetku, skupaj s čebulo).

Gobova omaka s kremnim sirom

Premešamo in počakamo, da zavre, nato pa zmanjšamo temperaturo in pokuhamo še za nekaj minut. Medtem pa v ponvi (ponve ni potrebno mastiti) hrustljavo popečemo panceto narezano na manjše koščke.

Gobova omaka s kremnim sirom

Omako lahko postrežemo skupaj s svaljki, rižem, ajdovo kašo, tortelini, širokimi rezanci, pirejem, polento, skutnimi štruklji, … čez omako potrosimo popečeno panceto, postrežemo še solato in izvrstna jed je pripravljena. Lahko pa je del kosila in spremljava mesnemu obroku. Kot želite. Verjamem pa, da ko jo boste enkrat pripravili, da bo večkrat na vašem jedilniku.

Gobova omaka s kremnim sirom

Naj vam tekne!

Poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor