Kremasta fižolova juha
Nisem ljubiteljica kremastih juh, ampak fižolova je ena izmed meni najljubših juh. Recept je rezultat nežnega sodelovanja rjavega fižola, kolerabe, korenčka, čebule in sladkega krompirja, ki se združijo v popolno zlitje okusov. Priprava te juhe zahteva nekaj predpriprave, vendar je ves trud poplačan z vsako žlico te bogate in kremaste poslastice.
Kremasta fižolova juha – pripomočki:
- cedilo ali mikser
Kremasta fižolova juha – sestavine
(za 2 kosili, eno kosilo za 4 osebe):
- 500 g rjavega fižola
- 1 manjša koleraba, cca. 200 g
- 1 srednji korenček, cca. 100 g
- 1 srednje velik sladek krompir, cca. 150 g
- 1 večja čebula, cca. 200 g
- 2 x 2 čajni žlički soli
- mala žlička suhega peteršilja
- 2 lovorjeva lista
- cca. 100 g testenin
Kremasta fižolova juha– postopek:
Juha potrebuje malo predpriprave.
Priprava fižola dan prej
Fižol operemo in namočimo čez noč v vodi (približno dvakrat toliko vode, kot je fižola).
Zjutraj vodo odlijemo, dodamo žličko soli in lovorjeva lista ter ponovno namočimo.
Pred kuhanjem fižol spet speremo in dodamo svežo vodo in žličko soli.
Lonec s fižolom pristavimo na štedilnik na najvišjo temperaturo.
Potem narežemo ostalo zelenjavo in jo dodamo k fižolu.
Vse skupaj nato kuhamo cca. 1 uro do 2 uri, ko zavre, zmanjšamo na srednjo temperaturo in dodamo peteršilj.
Če vmes opazimo, da primanjkuje vode, jo brez problema dodamo. Jaz jo po navadi dodam še cca. pol litra. Ko je fižol skuhan, ugasnemo štedilnik.
Sedaj imamo na volji dve opciji.
Opcija 1: Zmiksamo s paličnim mešalnikom in dodamo vodo do želene gostote.
Opcija 2: Opcija, po kateri delam sama (ker mi je všeč, da ni toliko lupin v juhi) pa je, da vzamemo drugo posodo in gosto cedilo.
Zelenjavo po manjših porcijah dodajamo v cedilo in si pomagamo z žlico, da stisnemo zelenjavo skozenj.
Če je zmes presuha, dodamo tekočino, v kateri se je kuhala zelenjava, da nam ostane samo fižolova lupina, ki jo nato zavržemo. Tako ponovimo s celotno zelenjavo.
Medtem, ko to počnem, v drugem loncu v slanem kropu skuham testenine, nam najljubši so metuljčki ali pa široki rezanci – cca 100 g lahko tudi manj ali več, glede na to, koliko jih želite v juhi.
Ko je zmes precejena, dodam vodo od kuhanja, da dobim želeno gostoto juhe. Mi imamo radi kremasto, ampak ne preveč gosto juho, zato jo dodam cca 1 liter. Na koncu dodam kuhane, odcejene testenine.
Zmešam in postrežem.
Če ste juhe skuhali več, kot je potrebujete, jo lahko brez težav zamrznete in naslednjič samo skuhate testenine, ki jih dodate juhi in jed je pripravljena.
Dober tek! 🙂