Veganske kroglice v paradižnikovi omaki
Print Friendly, PDF & Email

Veganske kroglice v paradižnikovi omaki so zamenjava (ali celo konkurenca) za klasične mesne kroglice v paradižnikovi omaki. Pripravimo jih po istem postopku kot mesne, le da za osnovo uporabimo vegansko mleto meso. Z dodatkom fižola in začimb dobimo maso, iz katere oblikujemo kroglice, ki jih popečemo, nato pa pripravimo omako iz paradižnika, v kateri zaplavajo. Najokusnejše so s pire krompirjem, vsaj po mojem mnenju oz. okusu.

Kadar pripravljam vegansko različico jedi, moj namen ni poustvariti mesne verzijo brez mesa, ampak narediti podobno in prav tako okusno jed, ki pač ne vsebuje sestavin živalskega izvora. Okus je (roko na srce) vedno nekoliko drugačen od jedi z mesom, vendar je prav tako okusno – na drugačen način. In te veganske kroglice so prav zagotovo vredne truda in časa, ki ga vložimo v pripravo.

Veganske kroglice v paradižnikovi omaki

Pripomočki za veganske kroglice v paradižnikovi omaki

 • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za veganske kroglice v paradižnikovi omaki

Za 2 osebi:

 • 100 g čebule
 • 3 stroki česna
 • 4 žlice olivnega olja
 • 130 g kuhanega fižola (uporabim kar tistega iz pločevinke)
 • 160 g veganskega mletega mesa (npr. Next Level)
 • 1/3 žličke soli
 • 1 zravnana žlička domače začimbne mešanice
 • 1/2 žličke curryja
 • 1 ščep posušenega majarona
 • 1 ščep posušenega šetraja
 • par listkov sveže bazilike (ali ščep posušene)
 • 4 dl kupljene ali domače paradižnikove omake

Postopek za veganske kroglice v paradižnikovi omaki

Veganske kroglice v paradižnikovi omaki pripravimo tako, da olupimo 100 g čebule in jo sesekljamo ter popražimo v ponvi na 2 žlicah olivnega olja. Ko začne postajati rjavkasta, sesekljamo 2 stroka česna in ju dodamo v ponev, da zadiši, nato pa posodo odstavimo z ognja.

Veganske kroglice v paradižnikovi omaki

Medtem v skledo stresemo 130 g kuhanega fižola in ga pretlačimo z vilicami.

Veganske kroglice v paradižnikovi omaki

Dodamo mu 160 g veganskega mletega mesa in ga prav tako nekoliko razrahljamo z vilicami.

Veganske kroglice v paradižnikovi omaki

V mešanico za veganske kroglice v paradižnikovi omaki dodamo 1/4 žličke soli, 1 zravnano žličko domače začimbne mešanice, 1/2 žličke curryja, 1 ščep posušenega majarona in 1 ščep posušenega šetraja. Dobro premešamo, pri čemer si lahko pomagamo z električnim mešalnikom ali z žlico.

veganske kroglice v paradižnikovi

Na koncu v maso dodamo nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo s česnom. Ponve še ne pomijemo, saj jo bomo kmalu rabili za peko kroglic. Zmes ponovno premešamo.

veganske kroglice v paradižnikovi

Ko imamo maso za veganske kroglice pripravljene, iz nje oblikujemo majhne kroglice. Z žličko zajamemo maso in jo z mokrimi rokami nežno oblikujemo v kroglico. Položimo jo na desko in po tem postopku pripravimo še vse preostale kroglice.

veganske kroglice v paradižnikovi

Ko so kroglice oblikovane, na štedilnik ponovno postavimo ponev, v kateri smo prej pražili čebulo in česen, in jo segrejemo. Vanjo vlijemo 1 žlico olivnega olja in ko je dovolj vroča, vanjo zložimo vse kroglice. Nekaj minutk jih pečemo na zmerni temperaturi, nato pa jih previdno in nežno obrnemo s pomočjo vilic. Popečemo jih še na drugi strani in tako jih obračamo toliko časa, dokler niso popečene z vseh strani.

veganske kroglice v paradižnikovi

Popečene kroglice pomaknemo bolj k robu ponve, na drugo, prosto stran pa dodamo 1 žlico olivnega olja. Stremo en strok česna in ga na hitro popražimo, nato pa dodamo še par sesekljanih listkov sveže bazilike.

veganske kroglice v paradižnikovi

Čas je, da dodamo paradižnikovo omako. Sama uporabljam domačo, lahko pa izberemo tudi kupljeno. 4 dl omake vlijemo v ponev, nežno premešamo in solimo s preostankom soli (torej približno en ščep oz. po okusu). Omako samo združimo s česnom in baziliko in nikakor ne mešamo preveč, saj kroglice niso zelo kompaktne in bodo začele razpadati, če jih bomo preveč premetavali po posodi. Po želji lahko popražene kroglice tudi odstranimo iz ponve, v njej pripravimo omako, nato pa jih previdno položimo vanjo in jed takoj postrežemo.

Veganske kroglice v paradižnikovi omaki

Zraven kroglic v omaki najbolj tekne pire krompir (morda sladek), lahko pa tudi testenine, kuskus, kaša … Dober tek!

Veganske kroglice v paradižnikovi omaki

Če vas zanima še več idej za veganske različice mesnih jedi, poskusite:

Če pa vas zanima klasična verzija kroglic v omaki, pokukajte na stran z receptom za Mini mesne kroglice v paradižnikovi omaki.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor